Perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksen tulokset eivät yllättäneet puolueessa valtaa käyttävää Juha Sipilän (lesk.), Petteri Orpon (kok.) ja Timo Soinin koalitiota: Heidän suunnitelmansa oli tehty vähintään 10 päivää aiemmin, ja vieläpä vuotanut lehdistölle. Tämän paljastuksen vaikutusten torjumiseksi Timo Soini teki itsensä naurunalaiseksi ”luuserit” ja ”Juudas” -päivityksillään. Yleisöltä, myös toimittajilta, jäi silloin huomaamatta, että naurettavuus ei ole mikään rasite Timo Soinille: Se kuuluu pellen duuniin.

Kerrataanpas:

 • Hallituspuolueet ovat sopineet yhteisen kaikkia tyydyttävän hallitusohjelman, mutta Juha Sipilällä ei ole aikomustakaan noudattaa sitä ellei ole ihan pakko, mutta aikomus toteuttaa sen ulkopuolisia asioita, joita hän junailee keskustalaisena esiintyvän RKP:n Anne Bernerin kanssa.
 • Edelliseen tarvitaan Timo Soinia, joka  takaa sen, etteivät persut vaadi hallitusohjelman noudattamista.
 • Kun persujen puoluepiireiltä tulee palautetta, että jäsenkunta saattaa haluta vaihtaa puolueen puheenjohtajistoa, Sipilä-Orpo-Soini -koalitio (SOS) hermostuu.
 • SOS-koalitio laatii suunnitelman Jussi Halla-ahon voiton varalle: Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jaetaan hallitukseen jääviin ”soinilaisiin” ja oppostioon joutuviin ”halla-aholaisiin”. Suunnitelma salataan myös persujen sisäpiiriltä, mutta se vuotaa lehdistölle.
 • 03.06. Lännen Media julkaisee tarkat tiedot SOS-koalition suunnitelmista.
 • 03.06. Timo Soinin bloggauksessa kiistetään ”huhut” ja käytetään ilmaisuja ”luuserit” ja ”juudas”.
 • 10.-11.06. Toimittajakunta vaikenee paljastuksesta pelästyen Soinin reaktiota persujen puoluekokoukseen asti. Jyväskylässä puheenjohtajisto vaihtuu kuten olikin osattu odottaa.
 • Maanantaina 12.06. Sipilä ja Orpo torjuvat hallitusyhteistyön jatkamisen uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa. Kiistakysymykseksi otetaan voimassaoleva hallitusohjelma: Halla-aho edellytti sen noudattamista. Asioiden kulku saa farssin piirteitä.
 • sipilä000lentsika.png13.06. Juha Sipilä, yksi SOS-operaation suunnittelijoista, lähtee näyttävästi suihkukoneella Helsingistä Turkuun viemään hallituksen eropaperia presidentti Sauli Niinistölle Naantalin Kultarantaan.
 • Kesken automatkan Turun lentoasemalta presidentin kesäasunnolle hän ”yllättyy” perussuomalaisten (nyttemmin UV:n) kansanedustaja Simon Elon puhelinsoitosta: Simon kertoo että hallituskriisi on peruutettu, että tulehan Juha takaisin sieltä.
 • Vaikka toimittajakunta on tietoinen 03.06. paljastetuista asioista, ja niiden toteutumisesta 1:1, median täyttää hymistely hallituskriisin täpärästä välttämisestä, ja kuvat Sipilästä ja lentokoneesta.
 • 14.06. Helsingin Sanomien julkaisema yhteenveto kertoo sen, mitä suomalaisten halutaan luulevan SOS-koplan hallituskriisi-komediasta: Inspiroitu reaktio ”väärään” äänestystulokseen puoluekokouksessa.

Siinä oli farssin juoni. Mikä on opetus?

 • Poliittinen eliitti kykenee em. näytelmiin, ja heidän moraalinsa taipuu niin alas.
 • Sote-sekoilu, hallintarekisteri, Bernerin vielä näkemättömät himmelit, ja EU:n liittovaltiokehityksen mahdollinen jouduttaminen ovat niin tärkeitä asioita että yksi tai kaksi alemman tason käskyläistä voidaan määrätä tekemään itsestään naurettavia (luuserit, juudas).
 • Perussuomalaisia on 10.06. asti hallittu ulkoapäin, hallituksen sisäpiiristä (”trio” tai ”triadi”).

OK, ”demokratia” on sairas Suomessa. Persujen puoluekokous kuitenkin osoitti, että lääkkeet löytyvät jos on tahtoa käyttää niitä.

Sama muutos, kuin perussuomalaisissa, pitää tehdä kaikissa perinteisissä suurissa puolueissa: Kokoomus, Keskusta, Vasemmistoliitto, Demarit, Vihreät: Jäsenistöjen on otettava ohjakset sisäpiireiltä, jotka -kuten Perussuomalaisten tapaus osoittaa- ottavat ohjeensa puolueen ulkopuolelta. di-gold

03.06.2017: Lännen Media / Lauri Nurmi  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/hallituksessa-suunnitelma-halla-ahon-voiton-varalle-soinilaiset-muodostaisivat-oman-eduskuntaryhman/761668/

03.06.2017: http://www.hs.fi/junkkari/art-2000005239024.html

03.06.2017: http://timosoini.fi/2017/06/juudas-meni-ja-hirtti-itsensa/

13.06.2017: http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005252505.html 

14.06.2017: http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005254785.html  

15.06.2017: https://yle.fi/uutiset/3-9671027

16.06.2017: https://www.aamulehti.fi/kotimaa/perussuomalaisten-jakoon-valmistauduttiin-toukokuun-alkupuolelta-lahtien-nain-tapahtumat-etenivat-200212097/

Mainokset