Pakistanin pääministeri Imran Khan pitää ydinaseiden käyttöä mahdollisena Intian ja Pakistanin välisessä yhteenotossa. Hän kertoi näkemyksestään launantaina (14.09.) Al Jazeeralle.

”Pakistan ei koskaan aloittaisi sotaa, siitä olen varma: Olen pasifisti. Olen sodan vastainen, eikä ongelmia ratkaista sodalla.”, sanoi Khan haastattelussa. Hän pitää kuitenkin ydinaseisiin turvautumista mahdollisena, molempien valtioiden omistaessa ydinaseet, koska jos ydinasevaltiot ”taistelevat tavanomaista sotaa, on kaikki mahdollisuudet, että se päätyy ydinsotaan”.

Khan näki tämän mahdollisuuden realisoituvan sellaisessa tapauksessa, että Pakistan joutuu ahtaalle tavanomaisen hyökkätyksen seurauksena: ”Tiedän, että pakistanilaiset taistelevat kuolemaan asti mieluimmin kun luopuvat vapaudestaan.”

Fraselogiasta riisuttuna Pakistanin pääministerin lausunto tarkoittaa, ettei maa hyväksy tappiota sodassa käyttämättä ydinasetta. Khan on ilmoittanut jo aiemmin, ettei Pakistan tule käyttämään ydinasetta Intiaa vastaan ensimmäisenä. Nyt annettu lausunto muuttaa julkista kuvaa Pakistanin ydinasedoktriinista.

Khanin tiedottaja onkin myöhemmin ilmoittanut, ettei Pakistanin politiikka ole muuttunut, ja lauseet on tulkittu yhteyksistään irroitettuna. Imran Khania pidetään pragmaattisena ja maltillisena poliitikkona, joka luovii taitavaasti Pakistanin monimutkaisessa poliittisessa tilanteessa, jossa laittomien islamistijärjestöjen ja maan turvallisuuselinten välillä ei aina ole nähtävissä selvää rajaa.

Intian päätös muuttaa Kashmirin alueen hallinnollista asemaa sai Jazeerassa Khanilta jyrkän tuomion:

”Kahdeksan miljoonaa Kashmirin muslimia on piiritetty melkein nyt kuuden viikon ajan. Ja että tästä voi tulla leimahduspiste Intian ja Pakistanin välillä, se johtuu siitä, mitä me jo tiedämme Intian yrittävän tehdä, On kiinnitettävä huomiota heidän laittomaan toimenpiteeseensä (Kashmirin statuksen muuttamiseen) ja kashmirilaisiin kohdistuvaan kansanmurhan uhkaan.,” hän sanoo. ”He (Intia) kääntävät huomion toisaalle syyttämällä Pakistania terrorismista.” (Jazeera 14.09.2019)

Ennen poliitikon uraansa Khan saavutti mainetta kriketin pelaajana. Tänään hän hallitsee valtiota, jolla on sekä ydinaseet että poliittisesti hyvin vaikutusvaltaiset jihadistit maaperällään, -ja kiristynyt konflikti Intian kanssa Kashmirin alueesta. di-gold

Asiasta kirjoittivat: