Irakin shia-muslimien vaikutusvaltaisin johtaja Sayyed Moqtada Al-Sadr kutsui tänään twiitissään irakilaisia ”miljoonan ihmisen marssiin” Yhdysvaltain joukkojen karkoittamiseksi Irakista. Tarkastelemme.

Irakin shia-muslimien pääjoukon kääntyminen USA:n läsnäoloa vastaan merkitsee presidenttien Bush ja Bush Irakin-politiikan täydellistä epäonnistumista. Omavaltaisen ja brutaalin hallitsijan Saddam Husseinin aikana maan shia-enemmistö oli alaspainettua ja hallinto suosi sunni-vähemmistöä. Saddamin kaaduttua USA:n sotilaalliseen väliintuloon shiat pääsivät Irakin johtoon, ja järjestivät sen omalla, Lähi-Idälle tyypillisellä, tavallaan.

USA:n tukema ja valtaannostama shia-vetoinen hallitus ei häikäillyt kostaa sunneille, ja tukeutui uskonnollisiin paramilitaareihin, siis yksityisarmeijoihin, ja myös rakenteli näille virallista asemaa osana Irakin puolustusvoimia. Siksi 03.01. USA:n drone-iskussa surmansasaanut Kata’ib Hezbollah -islamistimiliisin päällikkö Abu Mahdi al-Mohandes saattoi olla samanaikaisesti sekä oman extremistisen puoluearmeijansa johdossa, että virallisella puolivaltiollisella statuksella toimivien Kansan Mobilisaatio Joukkojen kakkosmies.

Eliminoidessaan vaarallisen, amerikkalaisia vastaan hyökkäyksiä organisoivan, terroristin USA samalla tappoi itse pystyttämänsä hallinnon tärkeän sotilasjohtajan. Tässä joko ”vallankumous söi lapsensa” tai vallankumouksellinen yritti syödä isänsä, huonoin seurauksin itselleen.

Shiojen ja kurdien, -molemmat ryhmät olivat Saddamin hallinnon kärsijöitä, piti hyötyä Pax Americanan tulosta, mutta se ei ihan näin mennytkään.  Kurdit saivat virallisen aseman itsehallinnolleen, toisin kuin naapurimaassa Syyriassa, mutta se ei estänyt Irakin shia-vetoista armeijaa karkoittamasta Pohjois-Irakissa kurdien Peshmerga-joukkoja näiden ”islamilaisen valtion” IS;n (ISIS, ISIL, Da’eh) terroristeilta vapauttamiltaan alueilta, ja luovuttamasta näitä seutuja shia-miliisien kontrolliin. Siis sunni-islamistit korvattiin shia-islamisteilla.

USA kurdien tukijana joutui sietämään tämän pitääkseen edes jonkinlaisia välejä Bagdadiin luomaansa ”demokraattiseen” hallintoon.  Kun tänään näemme, kuinka loputkin shiat kääntyvät USA:ta vastaan, lähes parin vuosikymmen ajan noudatettu politiikka tulee arvioitavaksi, kun tuloksetkin ovat näkyvissä.

Soppaa maustaa sekin, että USA tavallaan loi IS:n puhdistamalla Irakin hallinnosta ja varsinkin armeijasta Saddamin aikaiset baath-sosialistit. Työttöminä ja etuoikeutensa menettäneinä nämä ajautuivat uskonnolliseen extremismiin, ja heistä ”islamilainen valtio” rekrytoi vaarallisimmat toimijansa. Ilman entisiä sosialisteja IS olisi ollut paljon vaarattomampi.

Syyrian puolella IS:n rippeet ovat Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdoganin sotaretken rohkaisemina koonneet uudelleen joukkonsa ja ovat jo pystyneet iskuihin kurdien SDF:ää ja Damaskoksen hallituksen armeijaa SAA:ta vastaan. ”Islamilaisen valtion” kukistamista Irakissa seurasi shiiojen kostotoimia sunneja kohtaan, mikä kasvatti IS:lle hyödyllistä katkeruutta, josta aikanaan kannetaan satoa.

USA:n vetäytyminen, toteutuessaan, käytännössä lakkauttaa amerikkalaisten johtaman terrorisminvastaisen koalition, ja lisää IS:n mahdollisuuksia nousta uudelleen alueita kontrolloivaksi voimaksi. Tätähän al-Badrin shiiat eivät toki halua, mutta näkevätkö he niin pitkälle?  di-gold

 

Asiasta kertoi tänään Al-Masdar News.