Kolumni: Hipsu.

Venäläinen sosiaalisen median alusta VK oli aiemmin nimeltään VKontakte ja on nimensä mukaisesti toiminut sosiaalisen median alustana perustamisestaan lähetin. Mutta, koska poliittinen ilmapiiri siellä täällä on mitä on, niin nyt sitä pidetään monien mielestä lähinnä Venäjän valtion propagandakoneistona.

Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB rupesi vaatimaan palveluntarjoajalta tiettyjen maiden käyttäjien henkilötietoja vuonna 2014 Krimin tilanteesta johtuen. Informaatiosota verkossa lienee ollut aikamoinen, jos valtio on katsonut tarpeelliseksi ruveta kyselemään henkilötietojen perään.

Kuinkahan paljon SUPO puuhastelee Suomessa samankaltaisten toimintojen parissa?

Käyttäjäkokemuksena VK on miellyttävämpi verrattuna esim. Facebookiin, koska VK:ssa ei ole mainoksia käyttäjän riesana. Jonkinlaista ”Tinder”-meininkiä on välillä ollut havaittavissa erinäisten väärinkäsitysten muodossa. ”Venäjän federaation valtiollinen propaganda” on loistanut poissaolollansa tavallisen somen käyttäjän kohdalla. Ehkä sitäkin sieltä löytyisi, jos haluaisi löytää. Ehköhän valtion kuin valtion propagandaa ole löydettävissä vähän joka puolelta some-alustasta riippumatta?

Tavallisen some-kuluttajan onkin syytä olla valppaana somessa kuin somessa nykyisin. Koskaan ei voi tietää minkälainen agentti on tyrkyllä kavereihin, mikäli ei ole ennestään tuttu. Ja kaikenlaisten väärinymmärtämisen aikakaudella, voi se tuleva ”leimasin” olla ihan mitä vaan.

Linkki:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/VK_(sosiaalinen_verkosto)