Kolumni: Saphira.

Tiedäthän että Suomi on EU:n alaisuudessa, Euroa valuuttanaan käyttävänä kuin torppari joka aina vaan lainaa rikkaammalta naapurilta rahat, ja vastineeksi alistuu monenlaisiin myönnytyksiin, arjen ratkaisuihin ja työtehtäviin maksaakseen tuota velkaansa takaisin, sekä pysyäkseen luottottajansa kanssa edes nimellisesti hyvissä väleissä?

Esipuheena sanoisin että tämä kolumnikirjoitus on pitkä, mutta syystä. Suosittelen lukemaan loppuun asti. En toki takaa että nukut seuraavan yösi hyvin jos saat niitä ahaa-elämyksiä jotka tiedän että voit saada luettuasi tämän. Lue omalla vastulla.

rahatreoria800

EU toimii itse asiassa nyt koronaviruksen aiheuttamassa taloustilanteessa kuin ahne tilallinen joka ei oikeasti auta tai tue tätä torpparia.  Esimerkiksi ei Italia saa EU:lta mitään apuja, vaan Venäjän sotilaslentokoneet lentävät hätätarvikkeita sinne tällä hetkellä, oletan että ilman vaatimusta vastapalveluksesta. EU:lta Italia ”saa” vain lisää velkataakkaa, joka puolestaan sitoo Italian hallintovaltaa lujemmin tekemään kuten EU-komissio käskee, tai…

italy-cuba800

Suomen tilanne on sama. Euro-valuutan eli yksityisen korkovelan kirouksen alaisuudessa meillä ei ole juurikaan muita vaihtoehtoja kriisin iskiessä kuin ylivelkaantua rajusti lisää. Suomella on sentään hätävaranto jota on nyt avattu, ja hengityssuojaimia riittää vielä jonkun aikaa terveydenhoitohenkilökunnan tarpeisiin. Talousdemokratia RY esittää vaihtoehtoista ratkaisua tämänhetkisen ja tulevien kriisien varalle:

Jälleen on kuitenkin tärkeä huomata miten yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisiin hankkeisiin, kuten perustulo tai ekologinen jälleenrakennus, vaaditaan aina tarkat laskelmat “milläs nämä maksetaan?”. Mutta kun on kyse sijoittajien eli globaalin 1 % harrastukseen liittyvästä harmillisesta ominaispiirteestä, heti löytyy tuhansien miljardien tukipaketit ilman sen suurempia vaikutusarvioita.

Talousdemokratia suosittelee harkitsemaan rahareformia eli 100% reservivaatimuksen asettamista pankeille ja sähköisen rahanluonnin järjestämistä suoraan valtion budjetista tai keskuspankkien toimesta velattomasti. Tämä voisi olla paikallinen ja globaali malli kriisiherkän rahajärjestelmän korjaamiseksi. Toki koronaviruksen aiheuttama tilanne tulee hoitaa omana asianaan.

 

saksakin800

Jossakin vaiheessa on kuitenkin EU:lta otetun lisävelan takaisinmaksun aika. Korkoineen.  Korkotasolla on sitäpaitsi taipumus  nousta huonoina aikoina, luottottajan riskin lisääntyessä. Suomella on eräs erittäin houkutteleva luonnonvara. Puhdas makea vesi. Sen markkina-arvo on tänään samaa luokkaa raakaöljyn kanssa. Näin ollen meillä on ”varaa” ottaa satojen miljardien lainoja, panttina suuret kansallisomaisuudet. On totta että jos vesivarantomme olisivat riippumattoman ja itsenäisen Suomen kansan käsissä, olisimme kuin Pohjolan Saudi-Arabia. Nykyisellään ovat vesivarantomme jo liitetty EU:n vesihallintojärjestelmään. Taputtakaa nyt käsiänne, hienoa?!

Kun lukee uutisia ”sillä silmällä”, havaitsee nyt saman ilmiön kuin oli mustassa 90-luvun lamassa, jossa tuhannet pienyrittäjät tekivät itsemurhan, ja pankkisektoria ”saneerattiin” rajusti veronmaksajien miljardituella muutaman rahasuvun haltuun. Näin saatiin Suomi ”EU-kuntoon”.

Pankit kavereineen ovat Euro-järjestelmässä primääri tukea saava ryhmä, ja yritykset sekä ihmiset saavat tukea vain jotta pankit eivät kaatuisi. Aivan kuin karjaa, että lypsylehmälle annetaan heinää jotta maidontuotanto jatkuu. Ja lihaa on tarpeeksi sitten kun karja laitetaan teuraaksi.

Tämä asianlaita paljastaa alastoman totuuden – Euro-järjestelmässä kansakunnat ovat olemassa vain pienen, äveriään eliitin manipuloinnin, vallanhimon ja rahastuksen kohteina. Muuta arvoa näillä ei ole EU-komission näkökulmasta. Osataan kyllä puhua kauniisti, vaikkapa Jyrki  Kataisen tavoin että ”hei me tienataan tästä”, jättäen kertomatta ketkä tämä tienaava taho oikeasti on.

lincioln800150

Nykyään ei edes puhuta kauniisti, vaan jokainen joka uskaltaa sanoa poikkinaisen sanan kotimaan kansalaisen itsemääräämisoikeuden, valtion rajojen loukkaamattomuuden, tai kotimaan omien kansalaisten luonnollisen etuoikeuden suhteen ulkomaalaisiin ihmisiin nähden tietyissä asioissa, leimataan ”vihaajiksi ja rasisteiksi” joihin pitää kohdistaa erinäisiä toimenpiteitä kurinpidon tai opetuksen merkeissä.

Entä jos meillä oikeasti olisi oma valuutta tai rahayksikkö jota oma kansallinen keskuspankki laittaisi liikkeelle – ei velkana vaan varallisuutena tai pelkkänä vaihdantavälineenä? Silloin emme olisi velkaa kenellekään, ja varallisuutta voi suvereeni valtio hallinnoida niin että kaikille riittää elämän tarpeita yllin kyllin. Kerron seuraavaksi Abrahan Lincolnin aikaisesta USA:sta, ja mitä herra presidentti Lincoln sai aikaan liittovaltion oman, velattoman ”greenback” -valuutan avulla:

orjuuden800150

Vuonna 1836 oli USA:n presidentti Andrew Jackson lausunut että ”pankki yritti tappaa minut, mutta minä tapoin pankin”. Tämän hän sanoi vastatessaan siihen mikä oli suurin saavutuksensa presidenttinä.  Seurauksena pankin tappamisesta oli kylläkin lama, mutta yksityisten rahanvaihtajien ote kansakunnasta oli saatu  tältä erää estettyä. Tosiaan vain tilapäisesti. Andrew Jackson lausui myös, puhuessaan rahanvaihtajien yksityisestä korkovelkamonopolista; ”Jos ihmiset tajuaisivat kuinka valtavan epäoikeudenmukainen rahamme ja pankkijärjestelmämme on, meillä olisi mellakat ja vallankumous jo ennen aamua.”

Muutama presidentti myöhemmin astui Abraham Lincoln valtaan USA:n presidentiksi (1861). Hänen hallintokaudellaan liittovaltio ajautui sisällissotaan. Tämä sisällissota oli Euroopan finanssi-oligarkien jo kauan suunnittelema. Kun Andrew Jackson oli tuhonnut verenimijä-keskuspankin, ajautui maan pankkijärjestelmä syvemmälle vähimmäisvarantojärjestelmään. Tämä loi epävarmuutta talouselämään. Kunnon lama on tällaisessa järjestelmässä erittäin kannattavaa velkojille, mutta vieläkin kannattavampaa on sotatila. Joten, jos rahanvaihtajat eivät saaneet keskuspankkiaan, kelpaisi kunnon sota vaihtoehdoksi. Silloisen Saksan liittokanslerin lausunto paljastaa että orjuuden lakkauttamisen motiivi ei ollut sodan alkamisen ainoa syy:

”Ajatus USA:n jakamisesta  yhtä suuriin osiin tuli jo kauan ennen Sisällissotaa. Euroopan mahtisuvut eivät halunneet että USA  yhtenäisenä liittovaltiona tulisi taloudellisesti ja rahoituksen suhteen omavaraiseksi, koska tämä toisi häiritsevää kilpailua Euroopan mahtisukujen valtatilanteeseen maailmalla (Otto Von Bismarck, Saksan Liittokansleri, 1876). 

Koska emme ole kuulleet tiettyjen euro-maiden mahtisukujen valittavan miten Euro vie rikkailta rahavallan pois ”EU:n parlamentaariseen hallintoon ja EU-maiden edustajien hoteisiin”, on tilanne yhä sama. He eivät ole vastustaneet Euron esiinmarssia tai sen voittokulkua maailmalla mitenkään. Euro on yksityisten finanssioligarkkien vallankaappaus-ase jota tosiasiaa piilotetaan pseudo-parlamentarismin taakse. (suomentajan kommentti).

Taloussota USA:ta vastaan aloitettiin avoimesti 12.04.1861. Presidentti Abraham Lincoln lähti sisällissodan alkaessa New Yorkiin yhdessä valtionvarainministeriön sihteerin kanssa, varmistamaan lainat sotilaallisen toiminnan rahoittamiseksi.  Rahanvaihtajat, koska halusivat liittovaltion romahtavan, tarjosivat lainaa röyhkeästi 24 – 36% korolla.  Presidentti Lincoln sanoi rahanvaihtajille ei. Hän pestasi sensijaan Colonel Dick Taylorin ratkaisemaan sodan rahoittamisen ongelman. Hänen ratkaisunsa asiaan kirjattiin ylös seuraavin sanoin:

”Laita Kongressi hyväksymään uusi laki jonka mukaan maan valtionvarainministeriöllä on oikeus luoda oma rahansa virallisena maan valuuttana. Maksa sotilaille tällä rahalla ja mene ja voita se sota. Ihmiset hyväksyvät tämän kun se on virallinen valuutta, miksi he vastustaisivat hallituksen takaamaa rahaa, sehän on yhtä hyvä kuin mikä tahansa raha.” (Edwin Ludwigin kirjasta Lincoln, 1930)

valtionvelan800

Lincoln ryhtyi heti toimiin ja painoi 450 miljoonaa taalaa, erottaen nämä rahat rahanvaihtajien kusetusvaluutasta vihreällä musteella merkaten. Siksi nimi ”greenback”.

”Hallituksen tulee luoda, painaa ja asettaa levitykseen kaikki hallituksen kulujen ja kansalaisten tarpeiden vaatima valuutta. Rahan tuottaminen ei ole pelkästään hallintovallan primääri tehtävä, se on myös valtava luovuutta sisältävä mahdollisuus.

Tällä tavalla saadaan aikaan tasapainoinen taloustilanne yhteiskunnan hyväksi. Veronmaksajat säästyvät valtavien korkomenojen ja muiden kulujen maksamiselta. Kaikkien julkisen sektorin hankkeiden, vakaan hallintovallan ylläpitämisen ja valtionvarainministeriön hallinnan rahoittaminen ja toimeenpano ovat näin pelkkä käytännön toteuttamiskysymys (question of practical administration). 

Kansalaiset saavat valuutan joka on yhtä turvallinen kuin itse hallintovalta. Raha lakkaa olemasta herra, ja siitä tulee koko ihmiskunnan palvelija. Kansan tahto nousee rahavallan yläpuolelle” (Abraham Lincoln, Senaattidokumentti no. 23, sivu 91, 1865).

Abraham Lincoln havaitsi greenback-valuuttansa olevan niin hyvä asia että hän halusi siitä pysyvän ratkaisun liittovaltion rahaongelmiin. Tämä olisi mahtava asia kaikille muille paitsi rahanvaihtajille eli ökyrikkaille finanssioligarkeille. He tajusivat pikaisesti kuinka vaarallista tämä olisi heille.

Ei aikaakaan, niin jo oli heidän näkemyksensä USA:n persidentin edesottamuksista  London Times -julkaisussa. Erikoista kyllä, vaikka he kirjoittivat juttunsa saattaakseen Lincolnin toteuttaman rahoitusmenetelmän huonoon valoon, näemme siinä selvästi sen hyvät puolet:

”Jos tämä USA:ssa riehuva rahoitusmalli muodostuisi pysyväksi järjestelyksi, voisi liittovaltio tuottaa omaa rahaa käyttöönsä ilmaiseksi.  Hallitus maksaisi kaikki velkansa pois ja siitä tulisi velaton. Sillä olisi kaikki tarvittava raha käydäkseen kauppaa (maailmalla). USA:sta tulisi vauraaampi ja menestyvämpi kuin yksikään kansakunta koskaan ennen. Kaikkien maiden aivot ja varallisuus siirtyisi sinne. USA on tuhottava ennenkuin se tuhoaa kaikki monarkiat maapallolta” (Hazard Circular – London Times 1865). 

rahareformin800500

Kun Abraham Lincoln oli jo melkein voittanut sodan, tiesivät rahanvaihtajat että Lincoln ei enää saisi lisää greenback-rahaa. He katsoivat hetkensä tulleen, ja ehdottivat National Bank Act -lainsäädäntökokonaisuuden hyväksymistä. Lincolnin ollessa haavoittuvassa asemassa, meni tämä National Bank Act läpi kongressissa. Tästä päivästä lähtien tulisi kaikki liittovaltion raha olemaan velkaa suurille finanssitaloille. Greenback-rahaa pysyi liikenteessä vuoteen 1894 asti, sen määrän vähentyen ajan myötä.

”Monen vuoden ajan sodan päätyttyä liittovaltion talous oli plussan puolella. Se ei kuitenkaan voinut maksaa velkaansa pois, koska silloin ei olisi velkakirjoja takaamassa liikkeelle laskettua, käytössä olevaa rahaa. Velan takaisinmaksu tarkoittaisi rahalähteen tuhoamista” (John Kenneth Galbrath). 

USA:n talousjärjestelmä on lukittu tähän korkovelkaan sitten vuoden 1864. Puhe velan maksamisesta takaisin on pelkkää sanahelinää jos ei rahoitusmallia ensin muuteta kokonaan. Presidentti Lincoln sai hyviä uutisia samana vuonna. Venäjän Tsaari Alexander II oli hänen kanssaan samoilla linjoilla. Tsaari ei sallinut rahanvaihtajien perustavan keskuspankkia Venäjälle. Jos Lincoln voisi rajoittaa rahanvaihtajien valtaa USA:ssa, ei USA:ta jaettaisi osiin, eikä sen hallintoa siirrettäisi takaisin Euroopan finanssisuvuille.

Tsaari tajusi että koska rahanvaihtajille oli intressejä Venäjällä, nämä tulisivat toteuttamaan hyökkäyksen Venäjää kohtaan. Tsaari julisti että jos Ranska tai Englanti tuksisi Etelän joukkoja (USA:n sisällissodassa), tulkitsisi Venäjä tämän sotateoksi. Britannia ja Ranska jäivätkin turhaan odottamaan että kolonioiden rikkaudet palautettaisiin heille. Seuraavana vuonna olisi vaalit, ja Lincoln odotti  kansan mandaattia ennenkuin peruuttaisi sen National Bank Act -lainsäädännön joka hänet oli painostettu hyväksymään sodan aikana.

Se että Lincoln vastusti (finanssioligarkkien hallinnoimaa) keskuspankkia ja palaamista kultakantaan on hyvin dokumentoitu asia. Hän olisi varmuudella poistanut kansallispankkimonopolin jos häntä itseään ei oltaisi murhattu vain 41 päivää uudelleen presidentiksi valinnan jälkeen. Rahanvaihtajat halusivat kultakannan koska kultaa oli rajallisesti ja helpommin monopolisoitavissa. Paljon sitä heillä jo olikin, ja jokainen kultakauppias tiesi että se mitä heillä tosiasiassa oli voitaisiin saada näyttämään paljon enemmältä.

Kun Lincoln oli murhattu, tuotti ajatus siitä että USA voisi painaa omaa velatonta valuuttaa yhä kylmiä väreitä Euroopan finanssisukujen selkäpiitä karsimaan. 12.4.1866  sääti USA:n Kongressi Contraction Act– säännön. Sen myötä  poistettiin suuri määrä Greenback-seteleitä kierrosta. Koska tämä hyödytti vain pankkiireja, ei ollut epäilystä siitä mistä  lobbaus oli lähtöisin.

Pankkiirit turvautuivat vanhaan keinoonsa vetää lainoja takaisin ja kieltäytyä laskemasta uusia liikkeelle, keinona aiheuttaa talouskaaosta ja saada tahtonsa läpi. He käyttivät omistamaansa ja kavereiden valtamediaa  kanavana satuilla  kansalle että tämä talouslama johtuu siitä että kultakanta ei ole voimassa. Samalla he käyttivät Contraction Act -lakia poistaakseen rahaa markkinoilta. Pankkiirit tekivät näin:

1866 – 1,8 miljardia rahayksikköä liikenteessä, 50 USD/kansalainen

1867 – 1,3 miljardia, 44 USD

1876 – 0,6 miljardia, 14,60 USD

1886 – 0,4 miljardia, 6,67 USD/kansalainen

Suuri osa ihmisistä uskovat että talouden nousukaudet ja lamat ovat luonnollisia talousilmiöitä. Totuus on että pieni määrä finanssimaailman huipulla olevia aiheuttavat näitä mielensä mukaan, hyötyäkseen tavalla tai toisella.

Siteeraan vielä yhden pätkän alle linkatusta lähdemateriaalista:

Kansalaiset olivat niin tyytymättömiä pankstereiden konnankoukkuihin että vuonna 1877 syttyi mellakoita eri puolille Amerikkaa. Silloin antoi USA:n Pankkiirien Keskusliiton puheenjohtaja kirjallisen neuvon maan finanssieliitille:

lincoln-slavery800

”Neuvoni on että annatte täyden tukenne sellaisille päivä- ja viikkolehdille, varsinkin maanviljelyyn ja uskontoon liittyville, jotka vastustavat greenback-rahaideaa, ja kieltäydytte rahoittamasta sellaisia julkaisuja jotka eivät suostu vastustamaan hallituksen liikkeelle laskemaa rahaa.   Pankkiseteleiden luomiseen liittyvän lain peruuttaminen eli hallituksen luoman rahan toteuttaminen mahdollistaa (velattoman) rahansaannin ihmisille, ja se vahingoittaa meidän, pankkiirien ja luotottajien henkilökohtaisia voittoja valtavasti. Menkää heti kongressin edustajanne puheille ja vakuuttakaa hänet että kannattaa tukea meidän intressejämme” (James Buel, American Bankers Association).

suomen.valtion.keskuspankki800400

Lähteet:

http://www.xat.org/xat/usury.html

https://fileandclaw322.wordpress.com/2014/10/20/history-of-the-hazard-circular/

http://talousdemokratia.fi/uutiset/

https://www.youtube.com/watch?v=VcleGEIrt9E

https://www.youtube.com/watch?v=r7eN3xgNMSM