Kolumni: Saphira.

YLE uutisoi Trumpin ja Twitterin välisestä jännitteestä presidentin viesteihin lisättyjen faktantarkistus-noottien tiimoilta, mutta jätti suurimman osan Trumpin perusteluista laittaa some-jätit aisoihin julkaisematta. Lisäksi kieltäytyi YLE ”sattumoisin” kääntämästä suomeksi sitäkään vähää mitä Trumpin puheesta näyttivät. Tässä suomennos koko puheesta (ei sanasta sanaan):

trump-slams800250

Presidentti Donald Trump: (Kyseisillä  sosiaalisen median jättikorporaatioilla) on ollut rajoittamaton valta sensuroida, rajata, editoida, muokata, piilottaa ja muunnella kutakuinkin kaikkea yksilöiden ja suuren yleisön välistä kommunikointia. USA:ssa ei ole koskaan ennen niin pieni määrä ihmisiä tai korporaatioita dominoineet näin laajaa kommunikointiverkkoa. Mukaan lukien että muutama ihminen on hallinnoinut suuria maa-alueita. Emme voi sallia tällaista. Varsinkaan kun ovat tehneet sen väärällä tavalla, omia näkemyksiä edistäen. Tätä taustaa vasten voidaan jopa hämmästellä että menestyin vuonna 2016 (viitaten silloisiin presidentinvaaleihin).

trump-attacs800250

Emme voi sallia tällaisen jatkuvan, se on erittäin epäoikeudenmukaista. Jos vilkaistaan tilastoja ja sitä mitä on meneillään, uskon että kaikki ovat tästä samaa mieltä. Olen tavannut lukuisia demokraattejakin jotka myös sanovat että on korkea aika tehdä asialle jotakin. Katsotaan pitävätkö demokraatit sanansa kun kuulevat että olemme heidän kanssa samaa mieltä.

Twitterin valinnat mitä tulee sensuroimiseen, editoimiseen, mustalle listalle laittamiseen, varjobannaamiseen ja niin edelleen ovat yksinkertaisesti toimituksellisia päätöksiä. Kyseisissä tapauksissa lakkaa Twitter olemasta neutraali portaali, ja siitä tulee toimitus jolla on oma näkemys asioista. Samaa voimme varmaan sanoa muistakin, kuten Googlesta ja Facebookista. 

(Tästä alkaa YLEN julkaisema pätkä, jota sitäkin oli editoitu)

”Mitä Facebookiin, Googleen ja muihinkin ehkä tulee, on yksi huutava esimerkki tästä kun ne yrittävät hiljentää omistaan poikkeavia näkemyksiä soveltamalla ”faktantarkastusvaatimuksia” niihin. Näin ne järjestävät itselleen viestinnän monopolin, että ottavat viestinnän ilmaherruuden itselleen. Tätä emme voi sallia.” (YLE:n näyttämä pätkä loppuu tähän. Kyseinen pätkä ilman leikkauksia alla:

twitter-calls800250

Mitä Facebookiin, Googleen ja muihinkin ehkä tulee, on yksi huutava esimerkki tästä kun ne yrittävät hiljentää omistaan poikkeavia näkemyksiä soveltamalla ”faktantarkastusvaatimuksia” niihin. Se mitä he päättävät jättää huomiotta tai jopa promotoida on vain poliittisen aktivistiryhmän toimintaa, poliitista aktivismia. Tällainen ei ole soveliasta käyttäytymistä. Tiedätte kyllä miltä suunnalta tuollainen tulee. Sensuuri ja puolueellisuus on itsessään uhka vapaudelle.

Mitä sanoisit jos puhelinyhtiösi sensuroisi käymiäsi keskusteluja? Some-yhtiöillä on valtavan paljon enemmän vaikutusvaltaa ja saavuttavat enemmän ihmisiä kuin teleliikenneyhtiöt. USA:ssa jopa paljon enemmän kuin suuret lehtitalot. Enemmän kuin perinteiset kommunikaatiomodaliteetit. Siksi tulen tänään allekirjoittamaan lain joka suojelee ja ylläpitää Amerikan kansalaisten oikeuksia ja sananvapautta.

Tällä hetkellä on Twitterillä ja muilla valtava syytesuojakilpi Se perustuu näkemykseen että nämä tahot ovat neutraali kommunikointi-alusta, jota ne eivät ole! Ne eivät saa olla toimituksia joilla on näkökanta.

Tämä uusi lainsäädäntö tarkoittaa että syytesuoja poistetaan niiltä SOME-yhtiöiltä jotka sensuroivat tai syyllistyvät poliittiseen toimintaan. Tämä on iso asia…

his-order800150

Kyselytuokion ensimmäinen kysymys on että miksi Trump jatkaa Twitterin käyttöä jos se kerran on ongelmallista?

Trump vastaa tiivistettynä että jättäisi Twitterin heti jos maassa olisi rehellinen valtamedia. Mutta koska USA:ssa on Fake News jotka jatkuvasti, tietyin poikkeuksin, vääristävät ja valehtelevat, hän jatkaa some-alustojen käyttöä, ja saavuttaa näin jopa 146 miljoonaa ihmistä, mikä on enemmän kuin valtamedian vaikutuspiiri.

Newsweek -julkaisulla on pateettinen kysely sivullaan. Kysyvät että mikä motivoi Trumpia tekemään tämän. Vastausvaihtoehdoiksi antavat 1. Vehkeilee Kiinan kanssa, 2. Kostaa Twitterille, 3. En tiedä.   

what-reason800300

Trumpin puhe jatkuu, linkki alla.

Lähteitä:

https://www.youtube.com/watch?v=984-tsZlRyY

https://www.reuters.com/article/us-twitter-trump-executive-order-social-idUSKBN2340MW

https://www.amny.com/politics/trump-set-to-order-review-of-law-that-protects-social-media-companies/