Spekulointi terroristiverkosto al-Qaedan eliminoidun johtajan, Ayman al-Zawahirin, seuraajasta on käynnissä, mutta mitä paljastuu Yhdysvaltain suorittaman drone-iskun taustalta: Onko Talebania dominoiva al-Qaeda-sidonnainen Haqqani-ryhmittymä kohdannut vastustusta?

(Kuva: Rudaw)

Afganistanin pitkän ja monivaiheisen sodan lopettamiseen pyrittiin Qatarin emiirikunnan isännöimissä neuvotteluissa Dohassa, -ja päästiinkin sopimukseen vallanjaosta Kabulin hallituksen ja Taleban-järjestön kesken. Neuvotteluja kävivät Yhdysvallat ja afganistanilaiset osapuolet. Taleanin edustajat kuuluivat järjestön perustajan edesmenneen mullah Omarin perintöä jatkavaan ”maltilliseen” siipeen. Dohan sopimuksessa sovittiin -vallanjaon lisäksi- että Afganistanista ei muodostu talebaanien edellisen valtakauden tapaan kansainvälisen terrorismin pesäpaikkaa, josta käsin toteutettaisiin iskuja ympäri maailmaa, -kuten tapahtui vuonna 2001. Nykyinen talebaanihallinto on antanut terrorismia koskien samansisältöisiä lupauksia myös Venäjälle, Kiinalle ja pohjoisille naapureilleen. Kaikilla näillä on ongelmia islamistien kanssa.

Dohan sopimus ei toteutunut

Dohassa sovittu vallansiirto väliaikaiselle hallitukselle jäi toteutumatta Yhdysvaltain vetäytyessä äkisti Afganistanista elokuussa 2021. Kiire lienee ollut sisäpoliittisesti motivoitua, mutta kun ainoa pakote sopimuksen noudattamiseen poistui, Talebanin joukot marssivat Kabuliin, ja ottivat vallan kokonaan itselleen. Eräät muut afganistanilaiset toimijat eivät tätä hyväksyneet, ja Panshjirin laaksoa hallitseva Massoudin johtama ryhmittymä, Neuvostoliittoa vastaan käydyn sodan Pohjoisen liitto, aloitti kapinan Kabulin uusia isäntiä talebaaneja vastaan. Vaikutusvalainen islam-oppineiden neuvosto, Mulama, vaati tällöin talebaaneja ja Massoudin kannattajia aselepoon, mihin vain jälkimmäiset suostuivat. Afganistan lipui siis kohti sisällissotaa ja keskiaikaa.

USA:n armeijan poistuttua Afganistaniin siis jäi sisällissodan uusi kierros, ja pelolla ja terrorilla hallitseva talebaanihallinto. Tarkkailijat alkoivat pian spekuloida talebaanien sisäisillä ristiriidoilla, -perinteisen mullah Omarin siiven ja al-Qaedaan linkittyvän Haqqani-ryhmän välillä. Intialainen tarkkailija kysyy nyt, liittyikö al-Zawahirin tapaukseen talebaanien sisäinen ulottuvuus?

Kuka paljasti al-Zawahirin olinpaikan?

Kuten edeltäjänsä Osama bin-Ladin, al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri piileskeli melko tavanomaisessa asunnossa vaikeasti jäjitettävässä paikassa. Bin-Ladin oli asettunut Pohjois-Pakistaniin, ei ns. heimoalueille vaan Abbottabadin kaupunkiin. Sieltä amerikkalaiset hänet löysivät, -eivätkä ehkä yksin omin avuin. Surmattu terroristijohtaja haudattiin mereen islamilaisin menoin, -rukous luettiin asianmukaisesti. -Kenelle tämä oli luvattu?

zawahiri-talo0000

Taleban-hallinnon on täytynyt tietää al-Zawahirin läsnäolosta Kabulissa

Kaupunkitalo, jossa WTC-iskun pääsuunnittelija al-Zawahiri asusteli, sijaitsee vain 600 metrin päässä Afganistanin presidentinlinnasta. (kuva talosta) Rakennuksen omistaa erään Sirajuddin Haqqanin korkea avustaja. Sirajuddin Haqqani on tätänykyä Taleban-hallituksen sisäministeri Kabulissa. Kaupungissa, jossa valvotaan tarkkaan etteivät naiset liiku kadulla ilman että on pussi päässä, eivät varmaankaan ulkomaalaiset asu missä sattuvat.

Jalaluddin Haqqanin perustama terroristijärjestö Haqqani-verkosto  nousi arvoonsa Neuvostoliittoa vastaan 1979-81 käydyn sodan aikana, ollen yksi afgaanien vastarintaliikkeistä. Sodan aikana haqqanilaiset muodostuvat läheisiä siteitä Osama bin-Ladin kaltaisiin -usein arabitaustaisiin- islamisteihin, joita tulvi Afganistaniin käymään pyhää sotaa. Näistä vierastaistelijoista muodostui kansainvälisen terrorismin aktiivisin ryhmä sodan jälkeen. Afganistanin sodan avulla al-Qaeda pystyi myös kiinnittymään Pakistanin ns. heimoalueille, Etelä- ja Pohjois-Waziristaniin. Niillä alueilla arabitaistelijoiden vaikutus syrjäytti paikallisten islamistien vaikutusvallan, -elleivät nämä integroituneet al-Qaedan globalistiseen islamismiin joka pyrki maailman-kalifaattiin, Paikallisia oli kiinnostanut vain Pakistanin sekulaarina pidetyn hallinnon vastustaminen.

Al-Qaedasta tullut rasite Talebanille?

Spekulaatioiden mukaan Mullah Yaqoob, Afganistanin puolustusministeri ja edesmenneen Talebanin perustajan mullah Omarin poika, paljasti Zawahirin olinpaikan äskettäisen Qatar-vierailunsa aikana. Vuotamisesta epäillään myös Afganistanin ulkoministeriä Amir Khan Muttaqia, joka omistaa kiinteistöjä, kiinteistöjä Pakistanissa, jossa hänellä on muitakin kaupallisia intressejä. Pakistanin hallituksen osallisuus on spekulaatioiden piirissä sekä Abbottabadin että Kabulin tapauksissa. Zawahirin uskotaan oleskelleen Karachissa Pakistanissa ennen siirtymistään Kabuliin.

Huolimatta Taleban-järjestön näennäisen vankasta yksinvallasta Kabulissa, järjestön vallankäyttöä vastustavia tahoja löytyy neuvostomiehitystä -islaminkin nimissä- vastustaneista ryhmittymistä, maan perinteisistä heimojen valtarakenteista, ja perinteisestä uskonnollisesta hierarkiasta. Talebaaneja dominoiva al-Qaedasta inspiroitunut Haqqani-siipi ei näytä täysin hallitsevan edes Talebania. Yhdysvaltain 10-vuoden sotilaallinen törmäily Afganistanissa olisikin ollut pysyviä tuloksia tuottavaa, jos Pentagon/Washington olisivat ymmärtäneet tukeutua afganistanilaiseen yhteiskuntaan, etsien sieltä elementtejä nostettavaksi valtaan. Dohan sopimus oli myöhäistä herännäisyyttä siihen, mistä jo Clausewitz kirjoitti: ”Sota on politiikan jatkamista toisin keinoin.” -Jos siis sodankäynnillä ei ole selkeää poliittista päämäärä, kaikki toiminta -menestyskin- taistelukentällä on hyödytöntä. Onnistuihan US.Army yhden kerran ajamaan talebaanit pois Kabulista, mutta jäi pyörittelemään sotilaallista voittoa käsissään, tietämättä mitä sillä tehdä.

sauf800450

Kuka al-Zawahirin jälkeen?

Al-Qaedan kaikki perustajat ovat jo poissa rivistä, Al-Zarqawi, sekä ”ISIS:n” että al-Qaedan alkuperäisiä, kohtasi Yhdysvaltojen pitkän käden hänkin. Spekulaatioissa Zawahirin seuraajasta mainitaan eräs Saif al-Adel, Zawahirin tapaan egyptiläinen. Hän on entinen erikoisjoukkojen everstiluutnantti. Viimeisin havainto hänestä on Iranista. -Paikannus antaa aiheen tarkastellä shia-sunni -vastakkaisuuden luultua pienempää roolia Iranin papillisen johtajiston tajunnassa. Elokuussa 2020 Israelin agentit surmasivat Teheranissa Abdullah Ahmed Abdullahin, al-Qaedan entisen kakkosmiehen.

Adel liittyi Islamic Jihad -ryhmään Egyptissä jo 1980-luvulla. Hänet pidätettiin epäiltynä yhteyksistä presidentti Anwar Sadatin murhanneeseen rythmään, mutta vapautettiin myöhemmin. Sen jälkeen Adel matkusti Afganistaniin liittyäkseen siellä Al-Qaidaan. Algerialainen Yezid Mebarek, käyttää myös nimelä Abu Ubaydah Yusuf al-Anabi, on toiminut onnistuneesti Al Qaidan Pohjois-Afrikan (Maghreb-maiden) emiirinä vuodesta 2020, jolloin hänen edeltäjänsä Abdelmalik Droukdel eliminoitiin ranskalaisten toimesta.

Mielenkiintoista, että Mebarek johti al-Qaedan Maghreb-osaston, AQIM:n, mediaoperaatioita vuonna 2013, ja vaati kiihkeästi maailmanlaajuisia hyökkäyksiä Ranskaa vastaan ​​sen jälkeen, kun tämä oli auttanut kapinan tukahduttamisessa Malissa. Islamistit yrittivät aktiivisesti horjuttaa Malin hallitusta, mutta joku muukin haluaa sieltä ranskalaiset pois.

Muita al-Qaedan jaostoja, joilla saattaa olla arvovaltaa järjestön ylintä johtajaa nimettäessä, ovat AQIM.n lisäksi Somalian maaseudulla alueitakin hallitseva Al-Shabaab, Malissa  toimiva JNIM, ja Intian niemimaan al-Qaida (AQIS). Syyrian islamilaisen ääriryhmän Hurras al-Dinin johtaja Abu Abd al-Karim al-Masri on mukana terroristien johtajapörssissä. Marokkolainen Abd al-Rahman al-Maghrebi mainitaan myös spekulaatioissa. Hän opiskeli tietokoneohjelmointia Saksassa ennen muuttoaan Afganistaniin, missä hänestä tulikin al-Zawahirin vävy, kas kummaa. (Rakkaus on sokea.)  Bin Ladenin tappaneen loperaation yhteydessä löydetyt asiakirjat osoittivat, että al-Maghrebi oli ollut ryhmän nouseva tähti useiden vuosien ajan. Hän on toiminut Al-Qaidan pääagenttina Afganistanissa ja Pakistanissa.

Al-Qaedassa näyttää olevan yhtä hyvät urankehitys-mahdollisuudet, kuin Venäjän armeijassa nuoremmilla esikuntaupseereilla. -Sehän on yksinomaan positiivista. di-gold

Luettavaa:

https://fb.watch/eHiiI86Uz6/