Samaan aikaan, kun Kreml vinkuu NATO:n laajenemisesta, Venäjän kokoama Euraasian turvallisuusjärjestö CSTO on kriisissa: Armenia, jota järjestö ei auttanut Azerbaidzanin hyökätessä, kieltäytyi allekirjoittamasta yhteistä julistusta eilen. CSTO kokoontui Jerevanissa, Venäjän presidentin Vladimir Putinin ollessa paikalla.

Collective Security Agreement Organization (CSTO) -järjestön huippukokous alkoi eilen keskiviikkona Jerevanissa, Venäjän presidentin Vladimir Putinin saapuessa näyttävästi paikalle. Armenian pääministeri Nikol Pašinjan rikkoi kuitenkin näennäisen harmonian kieltäytymällä allekirjoittamasta CSTO-huippukokouksen julistusluonnosta, koska julistustekstistä puuttui poliittinen arvio Azerbaidžanin toimista Armenian alueellista koskemattomuutta vastaan. Armenia on perustanut turvallisuuspolitiikkansa Venäjän johtamaan liittoon tukeutumiseen, mutta apua ei tullut. Venäjä on myös ollut passiivinen valvoessaan takaamaansa aselepoa edellisen Nagorno-Karabakhin t. Arzakhin alueella käydyn sodan jäljiltä. Armenian alueella on Venäjän sotilastukikohta. Putin tapasi Pasinjanin kokouksen jälkeen kahden kesken.

Armenian pääkaupungissa Jerevanissa nähtiin eilen joukkomielenosoituksia, joissa oltiin korostetun kriittisiä Venäjää ja CSTO:ta kohtaan. Kaukasian lisäksi etäisyyttä Venäjään otetaan tällä hetkellä mm. Kazakhstanissa, joka kieltäytyi viime helmikuussa tukemasta Venäjän sotaretkeä Ukrainaan. Keski-Aasian entisissa neuvostotasavalloissa suhtautuminen Venäjään on jo ennen hyökkäyssotaa muuttunut kriittisemmäksi, ja sekä läntisillä öljy-yhtiöillä että Kiinalla on aktiviteettia alueella.

Nikol Pashinyan kieltäytyy allekirjoittamasta kokousasiakirjaa Collective Security Treaty Organization (CSTO) -järjestön huippukokouksessa. Tosiasuassa tämä tarkoittaa, että CSTO on hajonnut lopullisesti. Putin pudotti kynänsä ja Lukashenka oli shokissa.

Venäjän parlamentin, Duuman, varajäsen Yevgeny Fedorov (Yhtenäinen Venäjä -puolue) nimitti jo Armeniaa ”laittomaksi valtioksi”, mikä sanonta on tullut tutuksi mm. putinistisessa retoriikassa Ukrainaa kohtaan. Muistettakoon, että Armenia on historiallisesti vanhempi valtio, kuin mikään koko (euroopanpuoleista) Venäjää hallinnoinut valtiollinen muodostuma. Venäjän tsaarit ottivat Kaukasiaa kontrolliinsa 1700-luvulta lähtien, luvaten että suojelevat alueen kristittyä väestöä turkkilaisia vastaan.

”How to deal with this issue? Did Armenia seceded from the Soviet Union legally? No. So it is an illegal state entity. We have to act on this basis,” Fedorov said.

Venäläisen retoriikan kehitys näyttää huolestuttavalta. -Ja Erdoganin-Putinin yhteispelille mm. Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyden jarruttamisessa näyttäytyy uusi ulottuvuus? di-gold

Venäjän johtama puolustusyhteisö rakoilee: Kirgisia ja Tadzikistan

Armenia vedonnut, YK:n turvallisuusneuvostoon, Etyj:iin ja CSTO:hon

Venäjän Mir-kortti ei sitten kelpaa missään

Suomeen ei ole koskaan tullut poliittista kampanjarahaa Venäjältä

Advertisement