Hyvin kriittisessä paikassa sijaitseva Pakistan on joutumassa ilmeisesti suurimpaan kriisin sitten perustamisensa 1947, ja romahduksestakin puhutaan. -sellaisella olisi hyytäviä seurauksia tämän hetken maailmantilanteessa.

Pakistanin pitkäaikainen pääministeri, islamin kasvavan vaikutusvallan ja nykyajan välissä tasapainoillut ja epäluottamuslauseeseen kaatunut Imran Khan taistelee nyt pidätysmääräystä vastaan sekä tuomioistuimessa että pakoilemalla, ja hänen puolueensa, Pakistan Tehreek-e-Insafin (PTI), kannattajat ottavat yhteen poliisin kanssa kaduilla. Maa ei ole toipunut tulvakatastrofista, ”Pakistanin taliban” (TTP) riehuu pohjoisessa, valtion rahatilanne on surkea, eikä Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF) irtoa myötätuntoa.

Pakistan domino-nappula?

Pakistanin talous on ollut kriisitilassa jo useita kuukausia. Tilanne alkoi -jo ennen kesän 2022 tuhoisia tulvia: Korkea inflaatio, Pakistanin rupian merkittävä arvonlasku, maan valuuttavarantojen hupeneminen vaarallisen alhaiselle tasolle -tällä hetkellä vain 4,3 miljardia dollaria so. yhden kuukauden tuonnin arvo- ja pelko Pakistanin maksukyvyttömyydestä jättävät aika huikean kokonaiskuvan.

Mutta eikö IMF ole juuri sitä varten?

IMF:n myöntämän 1,1 miljardin dollarin lainaerän vapauttaminen Pakistanin käyttöön on pysähtynyt Islamabadin hallituksen haluttomuuden hyväksyä IMF:n asettamia ehtoja. Maksukyvyttömyyden Pakistan voisi välttää myös ystävien avulla, -kuten Saudi-Arabia ja muut Persianlahden valtiot? -Mutta rahoittavatko saudit edes Credit Suissea, josta omistavat 10%?

Ei-koskaan-niin-vakaalla PersianlahdenEtelä-Aasian alueella on tapahtunut monia levottomuutta lisääviä asioita, ja lyhyessä ajassa. Saudit ovat hakeutuneet huonoon seuraan (ateisti-kommunistinen Kiina), mitä ei voine tarkastella erillään Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin oudosta peliliikkeestä vetää joukkojen hätäisellä ja aikaistetulla kotiuttamisella matto alta Dohan sopimukselta, joka olisi tuonut poliittisen ratkaisun Afganistanin vuodesta 1979 jatkuneeseen kriisisarjaan. ”Länsi” ei näyttäydy arabeille luotettavana liittolaisena, ja siitä on seurannut asioita.

Mikäli Pakistan ei rauhoitu, valtatyhjiö täytyy aivan varmasti, -ja silloin Intianvaltameren lämpimiä vesiä pitkään himoinneet tahot ovat varmasti paikalla. Samanaikaiset pankki- ja muut kriisit toisaalla eivät helpota tilannetta. -Pitäiskö jo sanoa paha sana? di-gold

Luettavaa:

  • Republic World 15.03. 2023,
  • OilPrice.com 15.03. 2023: Öljyn hinta putoaa alle 70 dollarin, kun Credit Suisse romahti; Tämä on päivän jyrkkä tappio ja vain jatke aiemmista tappioista, jotka nähtiin aiemmin tällä viikolla, sillä Credit Suissen suurin tukija – Saudi-Arabian keskuspankki – sanoi, että se ei anna pankille enempää apua sääntelyrajoitteiden vuoksi,
  • WioNews 15.03. 2023,
  • News18 15.03. 2023,
  • India Today 15.03. 2023,
  • NDTV 15.03. 2023: ”Yhdysvaltain dollari on menettämässä hegemoniaansa maailmassa juuri nyt. Joten he aikovat tulostaa enemmän ja enemmän ja enemmän tätä… yrittäen estää tätä asiaa uppoamasta”, lisäsi Wall Streetin analyytikko Robert Kiyosaki,

Pakistanin entistä pääministeriä ammuttu kampanjatilaisuudessa

Pakistan ei sulje pois ydinsodan mahdollisuutta Intian kanssa

Jordania kysyy Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian dialogia OPEC:n öljytuotantorajoituksesta, saudit liittymässä BRICS:iin?

Advertisement