Islamistisen Iranin tänään torstaina esittelemä neljännen sukupolven ballistinen ohjus, nimeltään ”Khaybar”, saattaa kiristää Lähi-Idän tilannetta, jossa ei juuri nyt olisi kiristämisen varaa sitten yhtään.

Iranin uutistoimiston IRNA:n mukaan ”Khorramshahr”-ohjustyypin uusin versio  Khaibar pystyy kuljettamaan 1 500 kilon taistelukärjen 2 000 kilometrin etäisyydelle, ja ohjus lienee ydinpommi-kelpoinen. Sotilasjohtoisen Aerospace Industries Organizationin uudet ohjukset, mm. Khaibar,  julkistettiin tänään seremoniassa, johon osallistui puolustusministerikin.

Saudeissa ilmestyvä al-Arabiya muistuttaa, että vain kaksi päivää aiemmin Israelin armeijan esikuntapäällikkö, kenraali Herzi Halevy, oli eräässä kokouksessa ottanut puheeksi mahdollisuuden Israelin toimista Iranin ydinohjelman pysäyttämiseksi. Tänään Iranissa kerrottiin, että iranilaiset ohjukset voivat tavoittaa Israelin ja Yhdysvaltojen tukikohdat Lähi-Idän alueella.

Iran on 2019 jälkeen edennyt merkittävästi halkeamiskelpoisen uraanin keräämisessä, ja Teheranista on vahvistettu Iranin aikomus jatkaa sekä ydin- että ohjusohjelmaa.

Iranin puolustusministeri Mohammad Reza Ashtiani sanoi tänään: ”Viestimme Iranin vihollisille on, että puolustamme maatammea ja sen saavutuksia. Viestimme ystävillemme on, että haluamme auttaa alueellista vakautta.”

Viittaako ”Khaybar” historialliseen verilöylyyn?

Khaybarin taistelu ( arabia : غَزْوَة خَيْبَر ) käytiin vuonna 628 jKr . (profeetta) Muhammadin johtamien varhaisten muslimien ja Khaybarissa asuvien juutalaisten välillä , keitaassa joka sijaitsee 150 km:n päässä Medinasta Arabian niemimaan pohjoisosassa.

Khaybarin (Khaibarin) verilöyly on yksi tunnetuimmista julmuuksista, joihin muslimit syyllistyivät muun-uskoisia vastaan. Khaibarin tapahtumia on käytetty vielä 2000-luvullakin jihadistien innostamiseen, -uusiin hirmutekoihin.

”Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammad, sa yahud!”

Khaibar, Khaibar, oi juutalaiset: Muhammedin armeija on tulossa!” -Kiva kiva, ”rauhanuskontoa” jee! (En keksi tähän painokelpoista sanottavaa.) di-gold

Luettavaa:

Israel aikoo suhtautua Iranin ydinuhkaan

Advertisement