Korkea iranilainen virkamies väitti perjantaina, että Yhdysvallat on luvannut olla ”pyrkimättä muuttamaan Iranin hallintoa”.  Mikäli ilmoitus on tosi, se merkitsee jyrkkää muutosta Washingtonin Lähi-Idän politiikassa. Syitä uudelleen-orientoitumiseen voidaan toki arvailla.

Sisäisten vaikeuksien kanssa todella nesteessä oleva Iranin islamistinen pappishallitus näyttää saaneen uuden ystävän mitä yllättävimmältä taholta: Washingtonista. Iranin hallintoa uhkaavat koko maahan levinneet lakot ja mielenosoitukset, eikä kaupallisia pakotteita ole saatu poistettua Wienissä Itävallassa yhä junnaavissa JCPOA-neuvotteluissa. Ajankohta Yhdysvaltain asennemuutokselle on siis erikoinen.

Iranin pahamaineisen -ja Yhdysvalloissa terroristijärjestöksi julistetun- Iranin islamilaisen vallankumouskaartin (IRGC:n) komentajan Hossein Salamin neuvonantaja Hossein Taeb, vielä vuosi sitten IRGC:n tiedustelujärjestön johtaja, on viestin julkistaja. Asiasta on tänään kertonut Jerusalem Post (linkki alempana). Taebin mukaan viesti tuli iranilaisille Irakin, Qatarin ja Omanin kautta.

Yhdysvallat ei yritä muuttaa hallintoa Iranissa , islamilaisen vallankumouskaartin virkamies Hossein Taeb väitti perjantaina Iranin tiedotusvälineiden mukaan..

Ystävät ja viholliset ovat ymmärtäneet, että heidän on oltava vuorovaikutuksessa islamilaisen tasavallan kanssa”, siteerasi Taebia Lontoossa toimiva oppositiomedia Iran International. Yhdysvallat ei aio kaataa pappishallintoa, ”joten neuvotellaan ja päästään yhteisymmärrykseen”, Taeb täsmensi.

Wienin neuvottelut ”Iranin ydinsopimuksen” (Iran nuclear deal) JCPOA:n palauttamisesta ovat pysähdyksissä, joten Yhdysvallat on pitänyt epävirallisesti yhteyttä iranilaisiin. -Tämä kontaktinpito on saattanut olla alusta nyt julkisuuteen tulleelle lähentymiselle. Ydinsopimus-asiassa iranilaiset on tavannut myös -aiemmin tällä viikolla Qatarissa- Euroopan unionin sovittelija Enrique Mora.

Yhdysvallat ja Iran saivat jotain sovittua jo 16.06., kuten olemme kertoneet. di-gold

Luettavaa:

Yhdysvallat vapauttaa Iranin jäädytetyt varat, pappishallitus lupaa rajoittaa uraanin rikastamisen 60%:iin