Tuskin on sota ”islamilaista kalifaattia” vastaan julistettu päättyneeksi, kun Irakin shia-johtajat vaativat ”jihad-asennetta”, -Israelia ja USA:ta vastaan. Tosin vielä vasta puheissa. ISIS:n tilalle on tulossa radikaali islamilainen toimija, joka on yhtä arvaamaton kuin Osama Bin Ladinin mujaheedit, joita USA tuki Neuvostoliiton miehittäessä Afganistania.

Qais al-Khazali, Iranin tukeman shia-muslimien paramilitaari-armeijan, Asa’ib Ahl al-Hagin johtaja, on eräs niistä islamilaisen maailman kiinnostavista hahmoista, joita kannattaa seurata jos haluaa ennakoida Lähi-Idän pysyvän kriisin seuraavia vaiheita. Nyt hän -ja valitettavan lukuisat muutkin kaltaisensa-  vaatii jyrkkiä toimia USA:n presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätöstä kohtaan.

Qais-al-Khazali02

Tiistaina (05.12.) al-Khazali twiittaa: ”Trumpilla ei olisi ollut rohkeutta ajatella suurlähetystön siirtämistä (Jerusalemiin) ilman saudi-johtoista liennytystä (Israelin kanssa).” Khazalin kiukuttelu on esimerkki Irakin shia-piireissä nousevasta mielialasta, joka saattaa jopa kehittyä uhkaksi USA:n johtamalle liittoutumalle.

Jerusalem Postin mukaan Khazali on ollut vangittuna hyökkäyksistä USA:n joukkoja vastaan Irakissa v.2007.  Hänet vapautettiin v.2009, ja hänen johtamansa uskonnollinen miliisi on ollut v-2016 lähtien ”islamilaisen kalifaatin” (ISIS) vastaisessa sodassa osa Irakin hallituksen turvallisuusjoukkoa Hashd al-Shaabia (Popular Mobilization Forces).

Ahlalhaqq
Asa’ib Ahl al-Hagin logo näyttää tuollaiselta. Järjestön jäseniä saattaa olla Suomessa v.2015 tulleiden paperittomien joukossa. Hezbollahillahan on ollut jo pitkään vakiintunut osasto Helsingissä.

Suomeen yksintulleiden fb-päivityksistä tms. kannattaa hakea tuota ja muiden paramilitaariryhmien logoja.

Khazalin shia-armeija osallistui Mosulin vapauttamiseen ISIS:lta ja myös Kirkukin alueen valtaamiseen kurdeilta lokakuussa 2017. Kurdikomentajat ovat arvostelleet shia-miliisien toimintaa ISIS:n vastaisessa sodassa keskittymisestä vallattujen alueiden haltuunottoon, kun Irakin varsinainen armeija ja kurdijoukot olivat tehneet työn rintamilla.

Shia-miliisit ovat kurdien mukaan seuranneet rintamaa, pystyttäneet tarkastuspisteitä, jne. Toimineet siis rintamantakaisina miehitysjoukkoina. Ihmisoikeusjärjestöjen tarkkailijat arvostelevat shia-miliisiä kostotoimista sunni-muslimeja kohtaan. Kirkukin alueella, jonka Irakin armeija valtasi kurdeilta, luovuttaen shiioille, sunni- ja kurdi-väestöt ovat median mukaan perustaneet itsepuolustusjoukkoja shia-terroristeja vastaan.

shiamilitiat

ISIS-jihadisteilta ”vapautetut” alueet ovat saaneetkin sekulaarin 2000-luvun hallinnon sijasta toisenlaisen ääriuskonnollisen vallan.

Kurdikomentajan mukaan shia-miliisit ovat uskonnollisia äärijärjestöjä ”islamilaisen kalifaatin” tapaan. Nyt shia-paramilitaarit ovat kääntymässä USA:ta vastaan, päätellen al-Khazalin puheista. Hänellä on Irakissa melkoisesti vaikutusvaltaa.

Lokakuussa al-Khazali kehoitti amerikkalaisia ”go home!”, kun   USA:n ulkoministeri Rex Tillerton oli varovasti suositellut Irakin hallitukselle epämääräisistä uskonnollisista paramilitaareista irtautumista. Luonnollisesti länsimaisen liittolaisen läsnäolo haittaisi shia-ääriainesten suunnittelemia kostotoimia sunneja kohtaan.

Trumpin Jerusalemia koskevan puheen jälkeen al-Khazali twiittasi (07.12.): ”Trumpin päätös pitää Jerusalemia sionistisen kokonaisuuden pääkaupunkina on rasistisen Israel-projektin loppu!” Kuullostaa hyvin pahaenteiseltä ilman hastagiakin: ”Everyone kill Israel.”

Shia-johtajan mukaan Trumpin toimenpiteen tuomitseminen ”ei riitä”, vaan USA:n lähetystöt tulisi sulkea arabimaista. Sen Khazali jätti sanomatta, että ”jokainen kivi huutaa: Oikeauskoinen,  takanani on piilossa USA:n lähetystö. Tule ja sulje se!” Jotain vastaavanlaista tiettävästi löytyy kirjoista joita al-Khazalikin on lukenut.

Torstaina (07.12.) pitämässään puheessa merkittävä irakilainen shia-pappi Muqtada al-Sadr uhkasi suoraan Israelia shia-miliisin läpimarssilla Syyrian kautta. Al-Sadr kehoitti Arabiliittoa ”ottamaan jihad-asenteen” suhtautumisessa Trumpin päätökseen siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin. Samassa puheessaan al-Sadr julisti myös, että shia-paramilitaarit ovat valmiit taistelemaan USA:ta vastaan: ”Me tulemme olemaan ensimmäiset sotilaat.”

Muqtada-al-Sadr

Al-Sadrin puheen jälkeen hänen kannattajansa tulvivat Bagdadin shia-kaupunginosan Sadr-Cityn (sic!) kaduille pitäen suurta meteliä, josta paikallinen media poimi USA:n-vastaisia iskulauseita. JP siteeraa ihmisoikeusaktivisti Lawk Ghafuria, joka kertoo myös USA:n lippuja poltetun joitain kappaleita yleisen kiihtymyksen vallitessa. (Lukija voinee hyvin kuvitella?)

JP:n mukaan PLO:n edustaja Irakissa puhui samassa tilaisuudessa (?): ”Irakilaiset ovat vapauttaneet Palestiinan ja Israelin neljä kertaa historiassa.”  Tällä hän viittasi Saladdinin hyökkäykseen ristiretkiläisiä vastaan ja ilmeisesti Babylonian sotiin kuudennella vuosisadalla eKr., joissa juutalaisvaltiot tuhottiin ja asukkaat pakkosiirrettiin. Jotain samankaltaista siis pitäisi tehdä uudelleen?

sennacherib701bc-0003.png

Irakin turvallisuusjoukkojen (Popular Mobilization Forces l.  Hashd al-Shaab) tiedotustoimistoon liittyvällä twitter-tilillään entinen Irakin pääministeri Nouri al-Maliki nimitti Trumpin päätöstä suurlähetystön siirtämisestä ”sodanjulistukseksi”.

Irakin kurdien puheenvuorot sosiaalisessa mediassa ovat edustaneet aivan toista kantaa: Heidän mielestään shia-johtajat ovat tekopyhiä puhuessaan Jerusalemista ja unohtaessaan äskettäin tapahtuneen Kirkukin historiallisesti kurdilaisen kaupungin miehittämisen ja arabilaistamisen, johon shia-miliisi on pahasti sotkeutunut. Heidän myötätuntonsa on Israelin puolella, ja he kysyvät Saladdinin nimeen vetoavilta, missä ovat Saladdinin kansan, kurdien, oikeudet shialaistuvassa Irakissa.

Lähi-Idän tilanne näyttää yhä enemmän umpisolmulta, ja ”islamilaisen kalifaatin” par’aikaa tapahtuva poistuminen sotanäyttämön aktiivisen toimijan roolista, ja taantuminen tavalliseksi terroristijärjestöksi, avaa uusia konfliktin aiheita. Harmageddonia pukkaa?

Tarkastelemme mahdollisen sodan asetelmaa Israelin kannalta:

  • Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukevassa koalitiossa shia-armeija Hezbollah on kantanut merkittävää rintamavastuuta, ja on myös ottanut kontrolliinsa laajoja alueita Libanonin rajalta Irakin rajalle. Israelissa on pelätty, että näin voi muodostua sotilaallinen käytävä Iranista Israelin rajoille Golanilla ja Litani-joella.
  • Iranin tukema Hezbollah on lisännyt vaikutusvaltaansa Libanonissa, ja mm. presidentti on joutunut poistumaan maasta.
  • Pohjois-Irakissa ”islamilaisen kalifaatin” (ISIS:n) menettämistä alueista on muodostumassa shia-islamistien ”miliisivaltiota”. Sunni-islamismi on vaihtunut shiialalaiseen.
  • Yhtenäinen radikaalien shia-asejoukkojen kontrolloima alue Iranista Golanille on mahdollinen. Tällä alueella ei kenelläkään muulla olisi mitään sanottavaa.
  • Iran on osallistunut Syyrian sisällissotaan myös omilla vakinaisilla joukoillaan, joiden tukikohtaa Israel pommitti äskettäin Damaskuksen lähellä.
  • USA:n presidentin päätös pitää Jerusalemia Israelin virallisena pääkaupunkina kiihdyttää kriisin kärjistymistä.

Irak, kuten Jugoslaviakin oli, on ensimmäisen maailmansodan voittajavaltioiden keinotekoinen luomus, joka ei ota huomioon todellisia etnisiä rajoja. Molemmilla kerroilla luotiin aikapommi, joista toisen laukeamisen olemme nähneet, toista odotellaan.di-gold

 Jerusalem Post 09.12.2017: SHIA MILITIAS IN IRAQ THREATEN US AND ISRAEL AFTER JERUSALEM MOVE 

Haarez 10.12.2017: Lebanon’s Hariri Denounces Iraqi Shi’ite Militia Leader’s Visit to Israeli-Lebanon Border (Oh Shit!)

Kurdikomentaja Hussein Yazdanpanah 29.09.2017, lausunto.

f35israe800
Israel iski aamulla iranilaiseen sotilaskohteeseen El Kiswahissa lähellä Damaskusta. 

Hashdalshaabipeshmerga800450Shia-paramilitaarit kohtaavat vastarintaa Pohjois-Irakissa, uusi sodan asetelma?