Pohjoismaiden historian ensimmäinen väkivaltainen hyökkäys synagogaan tapahtui lauantai-iltana (09.12.) Göteborgissa, ja Ruotsin poliisilla on jopa kiinniotettuja peräti kolme kappaletta. Heidän motiivinsa on kuitenkin pysynyt tuntemattomana Ruotsin kuten Suomenkin medialle. Israelilainen julkaisu Arutz Sheva osaa sensijaan yhdistää murhapoltto-yrityksen vain vähän aiemmin tapahtuneisiin antisemitistisiin mielenilmauksiin Ruotsissa.

Arutz Sheva kertoo, ruotsalaisiin lehtiin tukeutuen, pro-palestiina-mielenosoittajien heittäneen kolme palopommia synagogan pihaan Göteborgissa. Raportin mukaan paikalla nähtiin parisenkymmentä USA:n presidentin Donald Trumpin äskeistä Jerusalemia koskevaa päätöstä vastustavaa arabia, joita epäillään teosta. Kolme näistä on otettu kiinni.

Hyökkäyksen tapahtuessa synagogassa oli meneillä juutalaisten koululaisten kokoontuminen. Tapahtuman osallistujat poistuivat synagogan ensimmäisestä kerroksesta hyökkääjien tullessa, suojautuen kellariin. Paikalle tulleen palomiehen mukaan palo oli rajoittunut synagogan pysököintialueelle, autojen väliin. Kukaan ei vahingoittunut tapauksessa.

Dvir Maoz, Bnei Akiva -liikkeen edustaja Göteborgissa, oli paikalla hyökkäyksen sattuessa. ”Se tapahtui 22.18 paikallista aikaa. Tuohon aikaan oli meneillään nuorisojuhla, ja keskustelin juuri turvamiehen kanssa kun näin tulta. Kerroin vartijalle, että palopommi on heitetty rakennukseen. Nuoret olivat peloissaan, sillä tämä oli ensimmäinen kerta kun he ovat kokeneet mitään terrorismia.”

Poliisi tuli paikalle, ja tarkisti että kaikki on kunnossa. Lasten vanhempia alkoi saapua hakemaan heitä, ja eräät lapsista olivat todella peloissaan. Eräs heistä kertoi minulle, että hänen koulussaan arabit tunnistavat hänen hyvin juutalaiselta kuullostavan nimensä ja vainoavat häntä, sylkevät päälle, ja se on hyvin rankkaa hänelle”, kertoo Maoz.

Aiemmin lauantaina (09.12.) joukko muslimeja osoitti mieltään Malmössä, messuten antisemitistisiä sloganeita, vastustaen USA:n päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Antisemitisia mielenilmauksia on ollut myös muualla Euroopassa. Torstaina (07.12.) PLO:n tunnuksia kantava mieshenkilö rikkoi Amsterdamissa kosher-ravintola HarCarmelin ikkunoita. Poliisi otti hänet kiinni.

Göteborgin tapaus ei ole ainoa Ruotsissa, sillä Malmössä löydettiin vahinkoja aiheuttamatta palaneita polttopulloja hautausmaan kappelin seinustalta.

Malmön vihapuhe-sessiosta. Videolla kuultavat lauseet ovat hyvin uhkaavia. Tekstitys on ruotsiksi.

Arutz Sheva 10.12.2017.

Dagens Nyheter 10/11.12.2017.

Iltalehti 10.12.2017.

Päivitys: Kaksi murhapoltto-epäillyistä julistettiin alioikeudessa vangituiksi:

  • Swies, Khaled, synt: 22.04.1999, Syyrian kansalainen.
  • Alnadim, Feras, synt: 08.03.1996, Palestiinan kansalainen.

khaled-murhapoltto.png

alnadim-murhapoltto

Rikosnimikkeenä on #murhapoltto, joka on Ruotsin lain tuntema määritelmä #tuhotyölle. Murhapoltto-sana poistettiin Suomen laista ns. #kettutyttöjen (Ralf Mikael Marenk, ja kaverinsa) sytyteltyä tulipaloja turkis-alan yhritysten kiinteistöihin. Turkis-elinkeinon vastainen terrorikampanja ei ulottunut Ruotsiin, sillä sen taustavoiman tarkoitus oli saada suomalainen turkistuotanto korvattua ulkomaisella. Näin siis eksakti murhapoltto-määritelmä säilyi Ruotsin laissa.

Tajukangas, Ruotsin lehdistö 13.12.2017.