Varhain perjantaina (15.12.) tapahtunut ampumavälikohtaus Viking Gracella, Turun ja Tukholman välillä, yritettiin salata antamalla yleisölle tieto sairaskohtauksesta. Myöhemmin tänään, 12.39, Iltalehti kertoi tapahtuman todellisen luonteen.

Ruotsin, Suomen ja Viron välillä liikkuvat matkustajalautat ovat yksi hankalimmin terroristeilta suojattavista kohteista, ja vakavan terroriteon vaaraa on pohdittu turvallisuustahoilla. Tällä kertaa oli kuitenkin kyseessä vain hytissä tapahtunut tilanne, jossa yksi henkilö ampui toista. Loukkaantunut kuljetettiin helikopterilla sairaalaan Ruotsiin. Viking Linen tiedottaja kertoi lehdelle, että perjantain tapaus oli ensimmäinen laatuaan yhtiön historiassa.

Tiedottajan mukaan käsiaseiden tuontia laivaan ei pystytä täysin estämään. Matkustajien tavaroiden läpivalaisu on käytössä  vain Tukholmassa, Helsingissä ja Turussa sellaista ei ole. ”Tuurilla ne laivatkin seilaaa”?

Terrorismintorjuntaharjoituksia on v.2016 lähtien toimeenpantu mm. Englannin ja Ranskan välillä liikkuvissa lautoissa, -matkan aikana, ja Suomenlahdella. Kotkan edustalla on harjoiteltu erikoisryhmän tunkeutumista tyhjään laivaan, Helsingin ja Tallinnan välillä kulussa olevaan alukseen, siis matkustajien läsnäollessa. Viimeisin harjoitus tapahtui 02.11.

msfinlandia02112017.jpg

HELSINKITALLINNA000001.jpg

Suomenlahdella matkustajalautoilla tapahtuviin harjoituksiin ovat osallistuneet:

  • Poliisin Karhuryhmä,
  • Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkue ja
  • Viron valtion K-kommando, ja
  • Suomen Armeijan erikoisjääkäreitä Utista.

Pahimman uhkaskenaarion mukaan matkustaja-alus kaapataan matkustajineen, ja terroristit pitävät sitä hallussaan useita tunteja, samaan tapaan kuin rockklubi-Bataclania Pariisissa v.2015. Tänä aikana tapahtuneet asiat olivat hyvin järkyttäviä. di-gold

Iltalehti 15.12.2017, klo.12.39. Iltalehti  klo.07.33, Iltalehti klo.13.31.

Ruotuväki 13.10.2016,

ESS 02.11.2017.

Nykysuomi 27.12.2016: Viking-linen kapteeni varoittaa terrori-iskusta matkustajalautalle.