Pisteytys on neutraalin-kuuloinen sana, mutta sen taakse kätkeytyy päätös elämästä tai kuolemasta, päätös priorisoinnista, so. jopa hoitotarpeen eväämisestä. Lääkärit ovat aina priorisoineet, pitämättä siitä suurempaa meteliä. Kun suomalaisten elintaso ja valtion resurssit ovat tasaisesti kasvaneet 1900-luvulla, ja senkin jälkeen, on hoitoa tarjottu yhä enemmän, -ja priorisoitu yhä vähemmän. Nyt olemme nähneet käänteen, tai siis emme ole nähneet: Se on tapahtunut huomaamatta, hallinnollisina ohjeistuksina, ilman meteliä, ilman julkista keskustelua.

Priorisointi tarkoittaa päätöstä siitä, annetaanko hoitoa tai ei. Koska hoitamatta jäänyt sairaus tappaa, päätös koskee Sinun tai omaisesi elämää tai kuolemaa. Näin se on selvällä suomella ilmaistuna, kaunistelematta.

Vilkaistaan välillä Hesarin eilistä (12.04.) uutista:

KELA on ryhtynyt rajoittamaan toimeentulotukea saavien oikeutta lääkkeisiin. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen kertoo saaneensa tästä useita yhteydenottoja tuoreessa ratkaisussa, joka käsitteli ADHD-lääkkeiden maksamista toimeentulotuesta.

Kantelija oli saanut lääkkeitä vuosien ajan kunnan maksamasta toimeentulotuesta. Kun tuen maksaminen siirtyi Kelalle viime vuonna, Kela maksoi ensin lääkkeet mutta pyysi syksyllä kantelijaa toimittamaan lisäselvityksiä.

Toimittaa lisäselvityksiä” on neutraalia hallintokieltä. Se tarkoittaa että aiempi tapa toimia on menneisyyttä. Jos Sinulla on aiemmin ollut etu, Sinulla ei enää ole sitä.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle asti menneessä tapauksessa Kelan asiakkaalta vaadittiin lisäselvitystä, so. uutta lääkärin lausuntoa, kahden viikon kuluessa. Kun yleislääkärille, jonka pitäisi ohjata potilas erikoislääkärille, ei kunnallisessa terveydenhoidossaa tuossa ajassa käytännössä pääse, oikeusasiamies piti Kelan ratkaisua kohtuuttomana.

Voit lukea HS:n uutisesta oikeusasiamiehen ratkaisusta ja päätöksen kohteena olevan tapauksen yksityiskohdista.

Tarkastelemme nyt asian laajempia yhteyksiä. Kas, Hesari ehti tänään (13.04.) jo kertoa jotain mielenkiintoista:

Huolestuttava käänne: Suomalaisten elin­iän kasvu tyrehtyi, osassa maata ollaan jo Itä-Euroopan lukemissa – Katso, miten ja kuinka pitkään omassa maa­kunnassasi eletään.

Hallituksen politiikka siis puree jo suomalaisiin. Milloinhan tästä on käyty #arvokeskustelu?

Hyvät äänestäjät / suomalaiset: Haluatteko että hallitus leikkaa teidän terveyttänne ja elinikäänne? Mikäli se on teistä OK, äänestäkää tuttuja isoja puolueita.

Meidän elin-ikäämme on jo #leikattu, kysymättä meiltä, kertomatta meille noudatetun politiikan sisältöä. Kattava terveydenhoito, maailman paras sairaalaverkosto ja kansanterveys, -ne ovat pian muisto menneestä ja kulissi, joka näyttää siltä mikä meillä ennen oli, mutta ei toimi.

1980-luvulta alkaen on tehty Suomelle ja suomalaisille kalliita poliittisia ratkaisuja, joille kaikille on yhteistä että miljardit ovat ”kadonneet” johonkin.  Se, mistä HS eilen raportoi, kertoo näiden päätösten konkreettisista seurauksista:  Meidän veroina keräämämme resurssit, joilla elämästämme jaa terveydestämme oli tarkoitus huolehtia, on hukattu.

Eduskunnassakin syntyi pieni kalabaliikki:

Oppositio penäsi hallitukselta lisätietoja sote-uudistukseen liittyvästä henkilökohtaisesta pisteytysjärjestelmästä torstaina (12.04.) eduskunnan kyselytunnilla.

Keskustelu pisteytyksestä alkoi tiistaina kun julkisuuteen tuli tieto, jonka mukaan jokainen suomalainen pisteytetään sen mukaan, miten paljon hän rasittaa terveydenhuoltoa.

Asiassa on kyse sote-uudistuksen palveluntuottajien korvausmallista. Asiakas valitsee ensin sen sote-keskuksen, johon hän hakeutuu hoitoon. Maakunta puolestaan maksaa sote-keskukselle kuukausittaisen kiinteän korvauksen asiakkaasta. Tämän kapitaatiokorvauksen suuruus määräytyy muun muassa asiakkaan sukupuolen, iän, sairauksien ja työssäkäynnin perusteella.

Yle, 12.04.2018.

Vielä Petteri Orpon heilaus asialle?

petteri.orpo.pisteytys.jpg

Kansalaisia arvioidaan, ”pisteytetään”, so tehdään kahta jonoa terveyskeskuksen eteen, ja jo ennenkuin Sinä sairastut, olet jommassakummassa.

Mitä tohtori Mengele muuten puuhasteli? (Pisteytti??) di-gold