Filosofi Eckhart Tolle luennoi Googlen henkilökunnalle aiheesta ”Viisaus sekä  elämän merkityksellisyyden ja tarkoituksen kokeminen digitalisaation aikakaudella”. Kolumnistimme Saphira kommentoi.

Suomennan vapaasti ja lyhentävästi editoiden osan vuonna 2012 pidetystä, tänään erittäin ajankohtaisesta puolitoistatuntisesta seminaarista. Sana ”you” voidaan kääntää joko ”sinä” tai ”ihmiset yleensä”. Tämän sanan kohdalla en ole vaivautunut tarkkuuteen.

Sivuhuomautuksena, jos olet ihmetellyt tiettyjen tahojen alarmismia joissakin jatkuvasti esillä pidetyissä aiheissa, on alle kirjoitettu sitäkin mielenkiintoisempaa luettavaa. Varoitus – tekstin lukeminen voi tuottaa voimallisia ahaa-elämyksiä. Jos olet sitä mieltä että nykyinen ajatusmallisi on jumalasi, poistu muualle.
Hyppään mukaan kohdasta kun Googlen silloinen data- kuva- ja striimi -osaston johtaja, nykyään Google Plus -sosiaalinen identiteetti -projektin vetäjä Bradley Joseph Horowitz kysyy Tollelta tiedon, informaation ja viisauden suhteista toisiinsa. Ennenkuin vastaa itse kysymykseen, kehuu Eckhart Tolle  Googlea siitä että yhtiöllä on avoin henkilöstöpolitiikka, ja sillä on mietiskelyhuone jne. henkilökunnan tarpeita varten.
”Jos kirjanmyyntini joskus sakkaa, haluaisin tänne töihin. Mutta en tiedä tietokoneista paljoakaan. Ja olen liian vanha (yleisö, ryhmä Googlen työntekijöitä, reagoi hilpeästi).
Nyt Eckhart Tollen vastaukseen aiheesta informaatio, tieto ja viisaus:
”Nykyisenä informaatio-aikakautena on valtavasti tietoa tarjolla kaikille. Melkein kaikki maailman tieto. Informaatio-aikakausi myös yhdistää yli rajojen. On hyvä että tämä kaikki on ihmisten saatavilla. Se vaara on kuitenkin olemassa että hukumme liialliseen dataan ja informaatioon. Ja hukkumisella tarkoitan sitä että mieltämme pommitetaan liian suurella määrällä tietoa, josta syystä jää jotakin huomaamatta.

google-tolle-800-001

Jää huomaamatta se mikä on oleellista jotta ihminen voi olla todella tyytyväinen elämäänsä.  Rauhan tyyssija. Sisäisen rauhan tai hiljaisuuden tyyssija. Se paikka jota voidaan kuvata kaiken älykkyyden lähteeksi.
 
On runsaasti ihmisiä jotka eivät edes tiedosta että tällainen on olemassa heidän sisällään. Haluaisin sanoa tästä pari sanaa,  puhumme perustavanlaatuisesti siitä mitä henkisyys tarkoittaa. 
Eckhart kuvailee miten nykyhetken voima tulee tajuntaan, miten itse elämän oma voima manifestoituu tässä hetkessä. Se koostuu muun muassa aistihavainnoista. Se mitä koemme, kuulemme, näemme jne. tässä huoneessa, nyt. Onko nyt muuta mitä voimme kutsua nykyhetkeksi? Eckhartin mukaan voimme kokea myös elinvoimamme, kehomme eri osat jne. Sen energiakentän joka vallitsee koko kehossa. Ulkoiset ja sisäiset aistihavainnot.
Tässä Eckhart Tolle kertoo miten henkisyys ei liity mitenkään johonkin tiettyyn vakaumukseen tai uskonkappaleeseen. Että tässä ei ole kyse tiettyihin ajatusmalleihin sitoutumisesta. Henkisyys on hänen mukaan sitä että löytää sisältään sellaisen ulottuvuuden jonka voi katsoa olevan joko syvempi tai korkeampi kuin jatkuva ajatusten virta. Tolle jatkaa:
Vastaanottamamme data ja informaatio manifestoituu meissä tietenkin ajatuksina. Ihmiskunta on miettinyt ja ajatellut jo tuhansia vuosia. Nykyään ihmismieli on entistä aktiivisempi informaatiovirrasta johtuen. Ero entiseen on valtava. Muinoin oli vain lähiympäristöstä aisteihin saapuva data tarjolla. Sitten tulivat kirjat. Jota seurasi valtamedia. Nyt on käsillä informaatioteknologian, tietokoneiden ja vastaavien  mullistava esiinmarssi. 

google-tolle800-002

Ei välttämättä ole itsestään huono asia että informaatiotulva energisoi ihmisten tajunnanvirtaa voimakkaasti. Siitä tulee itsetuhoisa ja huono asia vain jos tietoisuudessa ei tämän lisäksi ole muuta sisältöä. Jos et koe muuta kuin tätä, jota joskus kutsun mielen kohinaksi, voi käydä niin että alat rakentaa identiteettiäsi korvien välissä olevista ajatuksista; mitä ajatukset kertovat itsestäsi. Kun samaistut ajatuksiisi, olet tuon ajattelutavan vanki. 
Kaikki henkisyyttä edustavat opetukset painottavat miten tärkeää on löytää sisältäsi se mikä on syvempää kuin ajatteleminen. Olotila, hiljaisuus joka on aina olemassa. 
Kaikki se liiallinen informaatiotulva, -sitä voi menestyksekkäästi hallinnoida vain jos löytää tietoisuudessaan tasapainon sen suhteen miten ottaa informaatiota vastaan, miten sitä jakaa ja miten sitä työstää, tämän kaiken ja ja sen välillä mikä on itsessäsi syvempää kuin ajatteleminen. 
Nyt Eckhart Tolle sanoo että ei halua tuoda uutta tietoa kuulijoille koska saavat muutenkin paljon enemmän tietoa kuin mitä koskaan tarvitsevat. Hän pyytää yleisöä sensijaan kokemaan henkilökohtaisesti sen tajunnan tilan tai läsnäolon tunteen jossa ollaan valpas (alert) ja tietoinen, mutta ei ajatella lainkaan. Eckhart jatkaa:
Jokainen henkilö jossa on luovuutta, kykenee hiljentymään. Voidakseen saada todella merkittävän luovuuden hedelmän, täytyy päästä analyyttisen ajattelemisen tasolta siihen syvempään olotilaan. Analysoiva ajatteleminen eli informaation työstäminen ei ole luovaa.
Jo uuden ratkaisun löytäminen johonkin ongelmaan vaatii luovuutta. Jos lyöt päätä seinään jossakin asiassa kotona tai työpaikalla, jos haluat luoda taidetta tai uutta järjestelmää tietokoneelle (en ole kovin hyvä tässä terminologiassa), täytyy sinun mennä luovuuden alkulähteille. Jokainen ihminen jolla on luovuutta pääsee tuohon lähteeseen, vaikka ei sitä tiedostaisikaan. 
Eikä ole kyse vain luovuudesta. Tuo olotila, tajunnantila, on myös avain mielenterveyden tai järkevyyden (sanity) suhteen. Hiljentymistä, rauhaa, eläväisyyttä. Ajatusten (joista suuri osa voivat olla turhia) luoman taustahälyn taakka kaikkoaa. Tällaisen hetken jälkeen voi ajatteleminen olla tehokkaampaa. 
Seuraavaksi Eckhart kysyy: ”Mistä tällaisen olotilan sitten löytää? Miten? Jos se on kaikilla olemassa, miten voin kokea sen itse? Tätä kannattaa kysyä, sanoo Eckhart:Se läsnäolo joka on sinä. Jota ilman ei ole mitään havaintoja mistään.
Voin ehdottaa kolme tai neljä ovea tuohon tietoisuudentilaan. Sen jälkeen voimme jatkaa keskustelua (Horowitz nyökkää myöntävästi, yleisö reagoi hilpeästi). 
Ensimmäisen kirjani nimi oli ”Nykyhetken voima” (Power of Now). Tajutaan että koko elämämme koostuu nykyhetkestä. Aina. Ei koskaan mistään muusta. Useimmat varmaan tiedostavat tämän käsitteenä, mutta eivät kuitenkaan koe sitä todellisena osana elämäänsä. Kutsuisin teidät itse asiassa kokemaan totuuden tästä nykyhetkestä.
Ei ole sellaista filosofia joka mitenkään voi väittää vastaan tätä, että on olemassa vain nykyhetki. Koko elämämme tapahtuu nykyhetkessä; muuta ei tule koskaan olemaan. 
Useimmat ihmiset elävät niinkuin tämä ei pitäisi paikkansa. Monelle tulevaisuus on huomattavasti tärkeämpi kuin käsillä oleva nykyhetki. Tämä taas johtuu liiallisesta samaistumisesta ajatustensa kanssa. Ajatukset kun yleensä käsittävät seuraavaa asiaa, ja sitä seuraavaa, mitä jos, entä jos käy niin tai näin.. 
Jos voisit tajuta vaan tämän, todellakin, en ole koskaan kokenut muuta, minulla ei ole koskaan ollut muuta kuin nyt. Mitään muuta ei tule koskaan olemaan. Kun tämän tosiaan tajuaa, huomaa miten tietynlainen seesteinen valppaus (alertness) herää eloon. ”Wow!”
Eckhart kuvailee miten nykyhetken voima tulee tajuntaan, miten itse elämän oma voima manifestoituu tässä hetkessä. Se koostuu muun muassa aistihavainnoista. Se mitä koemme, kuulemme, näemme jne. tässä huoneessa, nyt. Ollaanko nyt konsepteista, käsitteistä vapaan älykkyyden, alkuperäisen älykkyyden lähteillä. uuta mitä voimme kutsua nykyhetkeksi? Eckhartin mukaan voimme kokea myös elinvoimamme, kehomme eri osat jne. Sen energiakentän joka vallitsee koko kehossa. Ulkoiset ja sisäiset aistihavainnot.
Jos olemme kokonaan ajatuksissamme, emme huomaa edellä mainittuja lainkaan. Elämme vain yläkerrassa, korvien välissä. Et asu koko talossa. Joten kannattaa asua koko talossaan. Aistihavainnot osana nykyhetkeä, kyllä. 
Jopa keinovalo on jossakin määrin eläväistä. Vaikka moni suosii auringonvaloa. Keinovalo koostuu myös liikkuvista atomeista jne. Jonkun tuolin kankaan kauneus ja eläväisyys, sitä emme yleensä havaitse. Vaatteet jotka ovat yllämme, ja kukat varsinkin ovat kauniita. 
Hetkinen, tässä ollaan vasta astumassa nykyhetkeen. Yhtäkkiä alat arvostaa kaiken ympärillä olevan eloisuutta. Joidenkin pitää käyttää huumeita päästäkseen samaan (naurua). Me emme niitä tarvitse. Huumeiden käyttäjät katsovat joskus jotakin teekannua –  ”Woooww!”  Jos vain olemme nykyhetkessä, voimme arvostaa jopa sarjatuotettua teekannua. Sekin on läsnä, silläkin on oma energiakenttänsä. Jokainen fysiikan professori vahvistaa että ei ole kyse kuolleesta kappaleesta, vaan siinä on alati liikkeessä olevia molekyylejä ja atomeja.
Eckhart painottaa tässä miten kaikki olemassaoleva on hyvinkin eloisaa, ja kuinka tämä jää kokonaan huomaamatta jos olemme jatkuvasti aivojemme hälinässä, vastaanottamassa informaatiota. Eckhartin mukaan, vaikka ulkoiset kohteet, kuten pöytä tai myös kehomme eri osat, nousevat tietoisuuteen nykyhetkeen keskittymisen myötä, on sen syvemmän aspektin kokeminen jotakin muuta.

google-tolle800-003

Kohtaat sen todella uskomattoman elämän salaisuuden että havaitset tosiasiallisesti olevasi tietoinen (elävä olento). Se läsnäolo joka on sinä. Jota ilman ei ole mitään havaintoja mistään. Ei huoneesta, ei kehostasi, mistään. Olet se mitä Jeesus kutsui ”Maailman Valoksi”.  Hän sanoi oppilailleen, ”Te olette maailman valo”. Nämä olivat kalastajia, joten Jeesus ei varmaankaan tarkoittanut että nämä henkilöt olisivat mitään VIP-eliittiä tai vastaavaa.  He olivat ”Erityisen Huomionarvoisten Henkilöiden” vastakohta. Silti Jeesus sanoi – olette maailman valo.  Hän sanoi näin itsestään, mutta myös muista. 
Eckhart selittää seuraavaksi miten tietoisuus on se mitä olemme, mutta tietoisuudesta ei voda sanoa että se on nyt tässä kohdassa. Koska tietoisuus ei voi tulla objektiksi itselleen, se on ikuisesti subjekti. Eckhartin mukaan Vanhan testamentin vastais kysyttäessä Jumalan nimeä, ”Olen Se Mikä Olen” pätee myös eläviin olentoihin. On kyse elävän olennon todellisesta identiteetistä.  Eckhart jatkaa:
Nykyhetkeen sisältyy siis empiirinen havainnointi, eloisuuden tunne kehossamme, ja myös sen oivaltaminen miten se mitä kutsumme nykyhetkeksi ja elämän valoksi, ovat yksi ja sama asia. Koska se on mitä jää aina jäljelle. 
Tietoisuuden omasta olemassaolostasi voit kokea tässä ja nyt. riippumatta fyysisestä olemuksestasi. Tämä on sitä valppautta, oivaltamista jota joskus kutsutaan heräämiseksi. Tämä on myös se hiljentymisen alkulähde jossa ollaan vapaana mielen hälystä, jossa ollaan luovia ja älykkyyden alkujuurilla. Konsepteista, käsitteistä vapaan älykkyyden, alkuperäisen älykkyyden lähteillä. 
Eckhart painottaa miten kun alussa tulee vain hetkiä jolloin tämä hiljentyminen onnistuu, vähitellen siitä tulee osa jokapäiväistä arkea, perusta arjelle. Olemassaolon alkulähteillä eläminen tuo rauhaa, mutta myös parempaa tuottavuutta elämään. Ja koska elää mielen hälyn yläpuolella, ei enää aiheuta vastakkainasettelua maailmaan. Vastakkainasettelua ja eripuraa aiheuttavat he jotka eivät tunne syvempää aspektiaan. He eivät tiedä keitä ovat. Eckhart siteeraa jälleen Jeesusta.
”Anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä tekevät”.  Miksi he eivät tiedä mitä ovat tekemässä? Pohjimmiltaan he eivät tiedä keitä ovat. 
Eckhart kertoo seuraavaksi yleisölle että tähänastisen puheen tarkoitus oli saada yleisön kokemaan nykyhetken syvyyksistä jotakin. Ihmisillä on käsitys että nykyhetki on se mitä tapahtuu. Ja se mitä tapahtuu, sehän muuttuu koko ajan. Että olisi monta nykyhetkeä (jotka seuraavat toisiaan). Syvemmin tutkailemalla ilmenee että on ainiaasti vain tämä yksi nykyhetki. On se mitä tapahtuu, ja on se tila jossa tapahtuu. Kyseinen tila on tietoisuus.
Tietoisuus on mitä olet. Kun tämän tajuaa, sanoo Eckhart, vapautuu väärästä minätunteesta, että mieli kertoo mitä on, liittyen historiaan, liittyen hyviin ja huonoihin aikoihin. Etkä ota itseesi siitä mitä mieltä muut ovat identiteettisi suhteen. Nyt Eckhart kääntyy yleisöstä suoraan Horowitziin päin.
Siinä siis henkisyyden perusta, ja melko helppoa tämä on ymmärtää. Ihmettelen vaan miksei tätä opeteta kouluissa? Kaiken maailman tarpeetonta informaatiota kyllä päntätään, mutta oleelliset asiat, joilla ei ole mitään tekemistä jonkun opinkappaleen kanssa, ihmiselämän perusteet, jätetään kertomatta. 
Ei ole kyse siitä että lapset laitettaisiin uskomaan johonkin  (dogmaan), vaan annetaan heidän kokea. On kyse oivaltamisesta. Tätä pitäisi suoda lapsille.  Tämä pitäisi olla tärkein oppiaine koulussa – Kuka olen?!  Kunhan tämä tehdään, kaikki muu on helppoa. 
Bradley Horowitz, Google:
Minulla ei taida olla enää kysyttävää. Kysyisin Googlesta ja informaatiovirrasta, mehän keräämme ja saadaan kaikkea tietoa ihmisistä, itsekin olen data-  kuva- ja striimi-osaston päällikkönä. Oletko kenties valinnut Googlen seminaarisi kohteeksi koska Google vastustaa sinua aktiivisesti (naurua), ja haluat että tämä asiantila muuttuisi…, mutta vakavasti puhuen..?
Seminaari jatkuu tästä.
Omana kommenttina Eckhartin näkemykseen ihmisen identiteetistä haluaisin sanoa että niin kutsuttu identiteetti-politiikka, joka on perustavanlaatuinen osa niin sanottua globalismia, on vastakohta Eckhartin esittämälle syvemmälle ja perustavanlaatuiselle identiteetille.
Google-yhtiön yksi päätavoite on edistää tätä identiteettipolitiikkaa, ja mikäli mahdollista levittää sosiaalista pisteytystä (Social Score) kaikkialle, jotta ihmisiä voi lokeroida pahoihin ja huonoihin sen mukaan mitä ajattelevat, ja heittää toisinajattelijat hylkytuotteina viemäriin. Tämä johtuu siitä että Googlen ansaintamalli on tuotteistaa ihmiset hyllytavaraksi jotka voivat ”pilaantua väärillä ajatuksilla”, ja jotka eivät siten edistä Googlen pitemmän aikavälin tavoitteita hallinnoida maailmaa uudessa diktatuurissa.

google-tolle800-004

Identiteettipolitiikka on vasemmiston lyömäase. Tähän liittyy rodullistettu, toisin sanoen henkilön kehoon liittyvä identiteettipoliittinen suhtautuminen siihen miten yhteiskunnan pitää toimia. Luennoitsija David Horowitz, joka syntyi kommunistiseen perheeseen ja jätti jossakin vaiheessa kommunismin taakseen, osaa kertoa tästä USA:n viitekehyksessä. Sitaatti:
Demokraatit ovat nyt rasistinen puolue. Heidän käyttämä ilmaisu ”people of colour”, värikkäät ihmiset, on rasistinen lause. Identiteettipolitiikka on rasistista.
Sanotaan vaikka että olen amerikkalainen. Amerikkalaisuuden perustavanlaatuinen teesi on että olemme kaikki henkisiä olentoja tai luontojumalan lapsia, mitä kullakin on ajatuksena jos mennään yksityiskohtiin. Olemme kakki tasavertaisia luojamme silmissä. Tästä syystä valtiohallinnon on kohdeltava kaikkia tasavertaisesti. Meillä on oikeuksia joita ei voi ottaa meiltä pois. Joita hallitus ei voi meiltä poistaa. On kyse yksilönvapaudesta, ja varsinkin siitä että olemme yksilöinä vastuullisia olentoja.
Kun itse olin lapsi oli aina tämä lause mukana, ”riippumatta rodusta, yhteiskuntaluokasta tai asemasta”. Amerikkalainen on hän joka ei välitä mistä olet lähtöisin. Myös maahanmuuttajien suhteen. Mutta jos joku saapuu terroristimaasta, pitäisi meillä ehkä olla joku seulomismenetelmä valmiina. 
Identiteettipolitiikka on tämän (amerikkalaisuuden) vastakohta. Nyt olemme itse asiassa sisällis-sodassa (!). Syy miksi vaikuttaa mahdottomalta saada osapuolia rauhaan on se, että vasemmisto on rasistinen. He uskovat rodulliseen hierarkiaan. Jolla on oikea ihonväri (tumma) pääsee jonon ohi monessa asiassa kuten opistopaikka, työpaikka, ihan kaikessa! Mikään ei ole tarpeeksi diversiteettistä, joten kaikki kelpaavat. 

google-tolle800-005

Lähteeet: