Puolustusministeriön Turvallisuuskomitea keräsi vuonna 2017 nimeämättömiltä asiantuntijoilta lausunnot keinoista, joita Venäjä voi käyttää Suomen vakauden horjuttamiseksi, ja vaalitulokseen vaikuttamiseksi. Mietinnön tausta-aineistoksi tarkoitettu lausuntoyhteenveto pääsi julkisuuteen, -ja aiheutti heti ryöpyn korkean tason selittelyjä.

Puolustusministeriön alaisen Turvallisuuskomitean kokonaisturvallisuuden ennakointiverkosto arvioi lausunnoissaan Venäjän informaatiovaikuttamisesta, ja erityisesti vaaleihin vaikuttamista Suomessa. Asiantuntijat, joiden nimiä ei kerrota, jättivät paperinsa syksyllä 2017, jolloin ne myös päätyivät mediaan, -tuntemattomalla tavalla (ellei ihan maantavalla?). Mietintö valmistui vuoden 2018 puolella. Helmikuussa 2022 alkaneen sodan, ja Suomen NATO-jäsenyysmenettelyn käynnistyttyä, mietintöaineistossa esitettyä voidaankin tarkastella ennusteena. -No, sitten tarkastellaan:

Asiantuntijaverkoston arviot, koskien Venäjän informaatiovaikuttamista Suomessa, ja meidän kommenttimme niihin:

Vaalit: Vaikuttamistavat

1) Sosiaalisen ja perinteisen median operaatiot.

Väärän informaation levittäminen, vaihtoehtoisten totuuksien tarjoaminen ja ennen kaikkea epäluottamuksen kylväminen valtaapitävien kykyyn toimia poliittisina päättäjinä.

Toteutunut, somessa vähän liiankin härskillä tavalla. Jokin operatiivi näkyy keränneen eri aiheiden ympärillä pyörivät hörhöt yhteen, ja masinoineen koko köörin julistamaan Venäjän propagandateesejä, liittyen Ukrainassa käytävään sotaan. Kokoelmassa ovat mm. koronaviruksen olemassaolon kiistäjät plus piikkifoobikot, ja erinäisiin salaseuroihin uskovat. Kemikaalivana-uskovaisetkin ovat mukana Kremlin friikkisirkuksessa.

2) Suomalaisten vaikuttajien hyödyntäminen.

a) Perinteisten vaikuttaja-agenttien toiminta kohdistetaan yhteiskunnan korkeimmille tasoille, päätöksentekijöihin ja valtamediaan. Provokaattoreita käytetään erityisesti kiusanteossa sekä kansalaismielipiteen ohjailussa; tässä suhteessa sosiaalinen media on pääroolissa.

Toteutunut, politiikan näkyviin henkilöihin kohdistetaan jatkuvasti ad hominem -hyökkäyksiä, joissa ei välttämättä ole mitään asiasisältöä, -mm. pukeutumista moititaan (Joku Vähäkyhny jopa ottaa hameenalus-fotoja, -voitteko kuvitella!). Pääministeriin kohdistui jokin välikohtaus heinäkuussa, töölöläisessä ruokakaupassa:

marin-kauppavälikohtaus0000

Politiikan toimijoiden ahdistelu on melko uutta Suomessa, ja saattaa enteillä jotain pahempaa (Katso kohtaa 9. alempana). Twiitissä mainittu tapaus saattaa liittyä turvallisuusselvityksessä mainittuun korkeimman vakavuustason uhkaan, jonkinlaisena valmisteluna tai hyvän syyllisen lavastamisena.

Selvitys kommentoi silloista Venäjän suurlähettilästä:

b. Uusi suurlähettiläs, hänen taustansa ja viestinsä ovat osa isoa kokonaiskuvaa. Hänellä lienee myös oma verkostonsa jo olemassa ja uudelleen aktivoitavissa. Tätä tullaan hyödyntämään erityisesti vaikuttajaverkostoissa vaikuttamiseen.

Perinteistä suomettumista jatketaan

3) Venäjän tavoitteiden mukaisesti toimivien poliitikkojen tukeminen ja Venäjän tavoitteiden vastaisesti toimivien poliitikkojen painostaminen ja mustamaalaaminen.

Toteutunut: Sekä hallitus-puolueiden että opposition poliitikot saavat suurella volyymilla kuraa päälleen, somessa ja erinäisissä julkaisuissa, joihin Venäjän vaikuttajilla on pääsy. Erityisesti Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja ja nyt eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho on somekirjoittajien ja pikkupuolue-väen sättimisen kohteena. -Syynä moiseen saattaa olla kilpailu populistisesti suuntautuneiden äänestäjien suosiosta, mutta Venäjällä on vahva intressi NATO-asiassa.

4) Tietomurroilla saatujen tietojen julkaiseminen.

Myös uhka jo hankitun tiedon vuotamisesta voi toimia painostuksen ja vaikuttamisen välineenä. On oletettavaa, että esim. kotimaisten puolueiden käyttämät viestikanavat ja tietojärjestelmät ovat haavoittuvaisia tällaiselle toiminnalle.

Epäillään toteutuneen: Erään psykoterapiapalveluksia tarjoavan yrityksen asiakastietojen anastuksen arvellaan omaavan poliittisen yhteyden.

5) Voittajan avustaminen siten, että apu tulee tahallisesti julkiseksi ja tämä tieto rapauttaa kansalaisten luottamusta valittuun tasavallan presidenttiin.

Voittajaa voidaan myös aidosti auttaa ja siten rakentaa uhka avun paljastumisesta, mitä voidaan käyttää myöhemmin painostuskeinona.

Varteenotettava skenaario: Jotain tämänkaltaista on epäilty Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

6) Vaalikamppailun ajaminen kohti tilannetta, jossa menestyäkseen ehdokkaiden on annettava sellaisia vaalilupauksia, joista vaikuttajalle on hyötyä.

Jää nähtäväksi, -mahdollisesti Venäjän energiakiristyksen seurauksista voidaan leipoa jotain tämänkaltaista.

a. Poliittisen keskustelun ohjaaminen. Tiettyjen aiheiden (esim. Nato) myrkyttäminen ja toisten, erityisesti populististen aiheiden, nostaminen keskustelunaiheiksi.

Jää nähtäväksi. Myrkyttämiseen voidaan käyttää myös kohdeaiheiden ”puolesta” toimivia omia miehiä/naisia. -He tekevät sen niin kornilla tavalla, että vaikutus on negatiivinen.

b. Keinotekoisten jakolinjojen luominen (ml. presidentin valtaoikeuksien kannalta epäolennaisiin kysymyksiin), jolloin äänestäjien huomio siirtyy pois ulko- ja turvallisuuspoliittisista valinnoista (esimerkiksi maahanmuuttoon).

Mietintö tähtäsi viime presidentinvaalien tilanteeseen. Huomio lienee sovellettavissa. Odotetaan ja katsotaan.

7) ”Ahvenanmaan separatismin” narratiivin ja kielteisen julkisuuden lietsominen suomenruotsalaisia vastaan. Myös pakkoruotsikeskustelu aktivoitaneen myötämielisen ehdokkaan toimesta.

Etnisten ristiriitojen lietsomista on usein käytetty valtion horjuttamiseen ja kansallisen yksimielisyyden rikkomiseen. Uskottava skenaario.

8) Äänestystulosten luotettavuuden kyseenalaistaminen.

a. Huhut ja epäilyt vaalien rehellisyydestä.

Toteutunut. Yhdysvaltain vaaleihin kohdistunut keskustelu vaalilippu-petoksista yms. toimii hyvänä kannustimena etsiä ja löytää petoksia ihan mistä vaan. Kampanja vaaliepäilyjen lietsomiseksi on jo käynnissä.

Salamurha tai terrori-isku

9) Ääritapauksessa salamurha tai terrori-isku.

Valmisteluista epäsuoria merkkejä, ja huomio kiinnittyy automaattisesti äärioikeistoon: Todellisuudessa toimintakyvytöntä ”äärioikeiston väkivaltaryhmää” on simuloitu (lavastettu) jo pidemmän aikaa. Tämänkaltaisen ryhmän olemassaolon tarkoitus on antaa yleisön epäilyille suunta, -tapahtuneen teon jälkeen. Valitettavasti osa viranomaistoimista on tahattomasti tukenut ”äärioikeisto-uhkan” markkinoimista. Muistamme, että Venäjä selittää ”denatsifioivansaUkrainaa.

Muistioon tarkoitetun asiantuntija-aineiston vuotaminen julkisuuteen aiheutti v.2017 korkean tason irtisanoutumisen: ”Uhkakuvat salamurhineen päivineen ovat aivan selvää trollausta”, sanoi Niinistö vaalikeskustelussa 2017 kaksi päivää HS:n uutisen jälkeen. (HS 07.08. 2022)

VAALIT: Tavoitteet

1) Mahdollisuus nostaa Kremlin ehdokas Suomen presidentiksi ja siten korkeimmaksi ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi vallankäyttäjäksi.

Yritetty Suomessakin, monta kertaa. Jossain Venäjä/Neuvostoliitto lienee tässä onnistunutkin. Muistiota kirjoitettaessa tähdättiin viimeisimpiin presidentinvaaleihin, mutta tuleviin eduskuntavaaleihin ilmeisesti kohdistuu aivan sama tavoite.

a. Venäjän kannalta toivottava lopputulos voi olla, että istuva presidentti jatkaa, mutta väsyneenä, nöyryyttävän likakampanjan läpikäyneenä, joutuen harjoittamaan liennytystä radikalisoituneen ja polarisoituneen yhteiskunnan rauhoittamiseksi.

Realistinen arvio. Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin kohdalla tätä tehtiinkin, -ja saatiin jopa poliittiselta kilpailijalta vetoapua. Trumpia haittasi koko hänen kautensa ajan syytös Venäjän tuesta vaaleissa. Kun poliittisissa ratkaisuissa tarvitaan pelivaraa, mainehaitta sitoo käsiä.

3) Riippumatta vaalien voittajista: Kansan jakaminen, epäluottamuksen kylväminen ja yhtenäisyyden saavuttamisen ehkäiseminen.

a. Jakolinjojen vahvistaminen on pitkän aikavälin toimenpide, josta ei ole kuviteltavissa välitöntä hyötyä vaan se ainoastaan valmistelee maaperää siltä varalta, että todellisia toimenpiteitä tarvittaisiin.

Kuullostaa uskottavalta, klassista. Todellinen toimenpide?? -Kuten tänään etelämpänä?

4) Pyritään estämään vakava keskustelu ulko- ja turvallisuuspoliittisista ratkaisuista, etenkin Natosta, sekä muutenkin hallitsemaan poliittisen kentän ja median yleisiä keskustelunaiheita.

Eivät näytä onnistuneen.

5) Pyritään suureen tavoitteeseen l. sellaiseen eduskunnan kokoonpanoon, joka pysyy passiivisena länsi-integraation edistämisessä tai jopa muuttaa linjaa sisäänpäin kääntyneempään ja Venäjän etuihin myötämielisemmin suuntautuvaan linjaan.

Tullaan näkemään, eduskuntavaalien kampanjoinneissa.

6) Suomen eristäminen EU:sta ja muista meille tärkeistä läntisistä tahoista.

7) Suomen pitäminen erossa Natosta.

Venäjän/Neuvostoliiton pysyväistavoitteet.

Valeuutisten tyrkyttäminen

INFORMAATIOVAIKUTTAMINEN: Vaikuttamistavat

1) Erilaisten ”valeuutisten” tyrkyttäminen tiedotusvälineisiin. (sekä puhtaasti virheelliset asiat sekä kärjistetysti tai tietystä näkökulmasta kirjoitetut jutut).

Totta. Seuraavassa vaalikampanjoinnissa ”Suomettumisen pitkä häntä” tullee näyttäytymään, sillä käsillä on Neuvostoliiton aikana rakennetun verkoston viimeinen tilaisuus. -Jos ei saada hallitusta nurin vielä NATO-jäsenyyden hyväksymismenettelyn aikana, tai seuraavaan eduskuntaan riittävästi YYA-kauden ”Bitter-Eindereita”, Suomesta tulee pysyvästi länsimaa, kaikilla herkuilla! -Ja Tiitisen, Mitrohinin, Gordievskin ja muiden tietolähteiden listat julkistetaan, ja Rosenholtz-aineistokin päätynee suomalaisten aamukahvi-lukemistoksi.

Mietintöaineisto jatkaa Venäjän keinoista ja tavoitteista:

2) Mainonta ja viestintä sosiaalisen median kautta.
3) Päättäjien energian suuntaaminen toisarvoisiin asioihin – kohuihin.
4) Sisäinen keskustelu (SOME). Keskusteluun tulee vääristelyjä ja valheita aiheista tai henkilöistä.

Totta! Turvallisuusmietinnössä oli vielä sattuma pohjalla:

2) Fennovoiman, Nordstreamin, Kaidin ja vastaavien hankkeiden etenemisen varmistaminen, sekä näihin läheisesti liittyvä omistajaohjaukseen vaikuttaminen.

Toteutunut, yli odotusten: Suomen energiariippuvuus arvaamattomasta Venäjästä maximoitiin, -kuten jo 2017 viisaat asiantuntijat ennakoivat. Turvallisuusmietinnön asiantuntijalausunto-aineisto kokonaisuudessaan linkeissä. di-gold

Luettavaa: