Rouva presidentti Tarja Halonen, joka pääsi ensimmäiselle kaudelleen Kokoomuksen naisten äänillä (”hei, äänestetään tyttöä!”), oli tiedon mukaan tyly ja komenteleva esinainen kaikille alaisilleen linnassa. ”Vain yksi henkilö säästyi hänen kiukunpurkauksiltaan: Tiedottaja Maria Romantschuk”.

Mikä oli tämä apuhenkilökunnan joukonjatke, jolla oli ikäänkuin jonkin ison talon auktoriteetti torimuijan tavoin kiroilevaan ja kiukuttelevaan esihenkilöönsä nähden? Ammattitermi #päällystakki on mainittu. Vastaava sivistysana on #operatiivi.

”Romatchukin askelten kopinasta linnan käytävillä kaikui vallan ääni.” -Tämä on sanottu ja julkilausuttu, enkä ilmianna lausujaa.

Mielenkiintoista, eikö olekin? Mutta jatketaan Fortumilla: Suomen energiariippuvuutta mega-kehitysmaa Venäjästä rakennettiin huolella vuosikymmenien ajan, ja samaa tehtiin samaan aikaan Saksassa -”Neue Ostpolitik”-hankkeesta alkaen. On syytä asettaa vahva kysymys muutamien liittokansleri Willy Brandtin (SPD) seuraajien ja kannattajien lojaalisuuden suunnasta. Heidän päämajansa ja käskijänsä eivät ehkä olleet Elben länsipuolella, vaan Moskva-joen varrella? Paavo Lipponen, myöhemmin kaasuputkikonsultti, muistaakseni ilmoitti taannoin Brandtin poliittiseksi esikuvakseen.

paavo.lipponen-nordstream-nato800450

Maria Romantschuk toimi presidentin tiedotuspäällikkönä vuosina 2000-2007. Mutta mitä tekee toimittajataustainen entinen tiedottajatar energiayhtiössä??

”Olikohan Tarja Halosen ex pressipäällikön Maria Romantschukin Fortum-pesti (2007-09) myös osa energiajätin Venäjä-bisneksien pitkän aikavälin rakennustyötä? Suomi oli Halosen kaudella syventänyt suhteita kunnolla yli oman tarpeen”, kirjoittaa tänään Alpo Rusi.

Venäjän valta sanella Saksalle, mitä saa tehdä, perustuu Nord Stream -kaasuputkeen

Brandtin Neue Ostpolik huipentui energiariippuvuuden kehittämiseen Venäjän kanssa, -ja saneluvallan luovuttamiseen kulloisellekin Kremlin vallanpitäjälle. Gerhard Schröder -myös Lipposen idoleita- täydensi Brandtin tekemän tuhotyön.

Saksan sisäisten kaasulobbareiden toiminta ei riittänyt kehittämään energiariippuvuutta yhä totalitaarisempaan ja uuskommunistisempaan suuntaan taantuvaan Venäjään, vaan sinne piti viedä operoimaan suomalainen valtionyhtiö. Seikkailun tulokset ovat tänään nähtävissä, -ja ne saattavat romahduttaa suomalaisen hyvinvointivaltion. Jotain on tehtävä, -ja pian.

Euroopan energiakriisi ei siis ole seurausta 24.02. 2022 alkaneesta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, vaan molemmilla ilmiöillä on yhteisen juuri ja syy -Kremlin vallanhimo?- ja molempia on huolellisesti valmisteltu yhtä aikaa ja yhtä jalkaa. Suomen sukupolvien aikana suurin panostuksin rakennetusta hyvinvointivaltio-formaatista joudutaan väistämättä tinkimään edessä olevalla niukkuuden kaudella. Voisimmekohan suunnata välttämättömät budjettileikkaukset siihen apparaattiin, jonka sama Kremlin ketju, joka rakensi energiakriisin, on rakentanut Suomen hallintoon, mediaan, opetusalalle ja kulttuuriin?

Kremlin emissaarit pesivät suurelta osin #virkapunakaartissa, joka ei tuota mitään (Suomelle) hyödyllistä, mutta syö verokertymästä. Samalla kun ylimääräinen virkapöhö ja hallintohimmelit poistuvat, poistuu Eurooppaa uhkaavan hankkeen sosiaalinen perusta, Suomen osalta. -Paljonpuhun viidenen artiklan turvin uskallamme tän tehdä? di-gold

Luettavaa: