Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu selvensi keskiviikkona lehdelle Israelin tavoitteita Gazassa nyt käytävässä sodassa. Uutisoinneissa Netanyahun, kuten myös edeltäjänsä Ehud Barakin, näkemykset ovat jääneet vallitsevan pro-Hamas narratiivin jalkoihin.

”Emme pyri hallitsemaan Gazaa. Emme yritä miehittää sitä, mutta pyrimme antamaan sille ja meille paremman tulevaisuuden”, Israelin PMi Benjamin Netanyahu selvensi maansa sodanpäämääriä Fox News:lle keskiviikkona (08.11.).

Terroristijärjestö Hamas, joka anasti vallan ns. Gazan kaistalla v.2007 palestiinalaishallinnon (PA) kanssa käymänsä verisen valtataistelun jälkeen, hallitsee noin 2,4 miljoonan asukkaan erillisaluetta Israelin ja Egyptin rajalla. Hamas ja ”Palestiinan islamilainen jihad” ovat vuodesta 2007 alkaen ammuskelleet rakettejaan Israelin puolelle, kohdistaen asutuskeskuksiin ja kibbutzeihin. Israel on vastannut tähän erilaisilla pakotteilla ja rajakontrollilla.

Lokakuun 7:nä hamasilaiset ja jihadistit hyökkäsivät Negevin alueelle Israelissa murhaten siviilejä ja rajavartijoita, ja ampuen raketteja asutuksiin. Israelilais-tiedon mukaan noin 1400 ihmistä sai surmansa ja 240 kaapattiin terroristien panttivangeiksi. Osa murhista oli korostetun brutaalilla tavalla toteutettuja, ja tekijät myös pitivät huolta siitä, että heidän julmat tekonsa tulevat maailman tietoon (some, videoleikkeet).

Terroristit jatkoivat vielä maahyökkäyksensä torjumisen jälkeen päivittäisiä rakettien laukaisuja Israeliin, -ilmeisesti houkutellakseen Israelin puolustusvoimat (IDF:n) maahyökkäykseen tiheään astutun Gazan alueelle. IDF viivytteli vastatoimiaan, ja näyttää etenevän Gazassa rajoitetusti.

Maailmalla 7. lokakuuta terroristihyökkäys otettiin vastaan hämmästyksellä, IDF:n vastatoimet -pommitukset ja maahyökkäys- suurella älämölöllä, jota Hamasin kontrolloimat Gazan viranomaiset (-ne ketä ei tapettu 2007) kiihdyttävät luvuilla pommitusten uhreista, mm. menehtyneistä lapsista.

Lauantaina (11.11.) arabimaat antoivat yhteisen lausuman Gazassa kehkeytyvästä humanitaarisesta katastrofista, ja Yhdysvallat on varoitellut Israelia siviiliuhrien aiheuttamisesta. Pidetään nyt kuitenkin tolkku mukana tilanteeseen suhtautumisessa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken oli todennut jo lokakuun lopulla, Gazan tulevaisuudesta nyt meneillään olevan yhteenoton jälkeen:  Palestiinalaishallinnon (PA) tulee ottaa Gazan kaista takaisin Hamasilta, ja kansainväliset toimijat voivat mahdollisesti osallistua alueen stabilointiin toistaiseksi.

Palestiinalaishallinnolla on tällä hetkellä hallinnollinen status ns. Länsirannalla, jota Israel osittain miehittää. Suunnitelma kahden valtion ratkaisusta perustuukin juuri PA:n roolin vahventamiseen. -Israel poisti v.2005 juutalaissiirtokunnat Gazasta juurikin em. suunnitelman tieltä. Israel oli miehittänyt Gazaa vuodesta 1967.

”Länsirannan kanssa yhdistynyt Gaza palestiinalaishallinnon alaisuudessa”

Aiemmin tässä kuussa Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas vastasi Blinkenille, että PA voi ottaa Gazan vastuulleen -ottaa sen hallintaansa-, vain osana ”kokonaisvaltaista poliittista ratkaisua”, joka kattaa Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Gazan kaistan. Abbasin kanta siis toistaa em. kahden valtion mallin. Blinken otti keskiviikkona (08,11.) uudelleen puheeksi ”palestiinalaisten johtaman hallinnon” ja ”Länsirannan kanssa yhdistyneen Gazan” Palestiinalaishallinnon (PA) alaisuudessa.

Palestiinalaishallinto ei kuitenkaan ole ollut Israelin nykyisen pääministerin, Benjamin Netanyahun, suosikki. Hän näyttää pikemminkin pyrkineen syrjäyttämään PA:n, ja heikentämään sen asemaa mm. aiemmalla pääministerikaudellaan. Monille yllätyksenä -ja mielenosoituksissa kaikuneen ”pro-Gaza-narratiivin” rikkoen- Netanyahu kertoi keskiviikkona Fox Newsille, ettei hänen maansa aio miehittää Gazaa uudelleen:

”Emme pyri hallitsemaan Gazaa. Emme yritä miehittää sitä, mutta pyrimme antamaan sille ja meille (Israelille) paremman tulevaisuuden”, Netanyahu sanoi Foxin mukaan (08.11.).

Netanyahu selvensi Gazan tulevaisuutta koskevaa suunnitelmaansa sanoen, että alue on ”demilitarisoitava, deradikalisoitava ja rakennettava uudelleen”. ”Meidän on löydettävä (Gazaan) hallitus, siviilihallitus, joka on siellä.” Israelin PMi ei täsmentänyt, kuka uuden hallinnon muodostaa, mutta tarjolla näyttää olevan vain Netanyahun vanha inhokki, Länsirantaa hallinnoiva PA ja Abbas.

Palestiinalaishallinnossa ei kuitenkaan avata shamppanjapulloja Netanyahun sanojen takia:

”En usko, että yksikään (palestiinalainen) toimija suostuisi hallitsemaan Gazaa näissä olosuhteissa”, sanoi Palestiinan lakia säätävän neuvoston varapuhemies Hasan Khreisheh. (Neuvosto ei ole kokoontunut kertaakaan vuoden 2007 jälkeen.) ”Kukaan palestiinalainen, yksikään järkevä ihminen ei suostu palaamaan Gazaan amerikkalaisen tai israelilaisen panssarivaunun kyydissä.”

-Ihan ymmärrettävää puhetta, kun islamistit ovat vuosikymmeniä syyttäneet kitarisat punaisina Palestiinalaishallintoa ”Israelin kätyriksi” tms., joten Abbasin on syytä välttää antamasta vastustajilleen mitään, mihin tarttua. V.2007 PA:n virkailijat Gazassa teloitettiin julkisesti. ja julmasti, Hamasin toimesta.

Hamasin korkea viskaali, Osama Hamdan, jo pohjusti vihaa ”nukkehallitusta” vastaan:

”Kansamme ei suostu Yhdysvaltojen pakottamaan suunnitelmaan luoda itselleen ja miehittäjille (Israelille) sopiva hallinto”, sanoi em. ”Osama2.0”, joka itse asuu Libanonissa.

Libanonistahan on hyvä huudella, mitä gazalaisten tulee tehdä IDF:n pommien alla. Terroristiryhmän poliittisten asioiden varapäällikkö Saleh al-Aruri -hänkin maanpaossa (no kuinkas?)- ehti jo tukea Osamaansa: ”Hamasin tulevaisuutta ei voida erottaa koko palestiinalaisten tulevaisuudesta.

Toinen palestiinalaisterroristiryhmä, Islamic Jihad, ehti jo perjantaina (11.11.) vannoa torjuvansa ulkopuolisen rauhaan-pakottamisen Gazan alueelle. Ryhmän apulaispääsihteeri Mohammad al-Hindi kiivaili:

”Jos kansainväliset joukot lähetettäisiin hallitsemaan Gazaa… Palestiinan kansa pitäisi niitä miehitysjoukkona ja vastustaisi”.

Jos Gazan rauhanjärjestelyt tuovat alueelle Palestiinalaishallinnon, on käsillä vuoden 2007 toisinto, arvelee Gazan kaistan poliittisten ja kansainvälisten suhteiden professori Jamal al-Fadi uutistoimisto AFP:lle. Professori käyttää sanontaa ”uuden sisällissodan riski”.

Hamasin sotaloordit pelkäävät rauhaa enemmän kuin pommeja

Kaukana Gazan pommitetuista kortteleista, Libanonissa ja Qatarissa, asuvat Hamasin sotaloordit siis pelkäävät rauhaa enemmän kuin pommeja.

Bai tö vei, -oletteko te siellä ”Ceasefire Now!”-miekkareissa värjötelleet filantroopit tulleet ajatelleeksi, miksi jihadistit aloittivat 07.10. -sodan? Eihän Hamasin iranilaiset ohjukset, joita ammuskeltiin tuhansia rauhallisiin israelilais-asutuksiin, voineet johtaa muuhun kuin Israelin hirmuiseen vastaiskuun? Kun sitä ei heti kuulunut, niin lisää raketteja peliin.

Ei tässä verileikissä ole muuta logiikkaa, kuin aikaansaada mahdollisimman suuret ihmismenetykset, -ja maailman laajuinen järkytys. #AnnaKontula, #VeronikaHonkasalo? (Olik kivaa seisoa siellä eduskunnan portailla antisemiittien joukossa?)

honkasalo-hama-tw000

Rauhaa puolustavien ehkä pitäisi kritisoida enemmän Hamasia, kuin Israelia?

Gaza ei voi jatkaa terrorismin pesäkkeenä ja ohjusten lähtöalustana, joutumatta toistuvasti IDF:n maaliksi. (Menikö kaaliin?) Siksi, jos oikeesti #rauhaa halutaan, -silloin tuetaan sitä ratkaisua, jota Blinken ajaa kuin käärmettä pyssyyn, jonka Netanyahu hyväksyy pitkin hampain ja josta Ehud Barak vihjaili, jonka arabimaat saattavat hyväksyä voidessaan esiintyä edelleen palestiinalaisten ystävinä, ja jota jihadistit pelkäävät, ja joka tuo Israelin ja saudit yhteistyöhön, ja joka rikkoo #roistovaltioiden toiveet maailmanlaajuisen epävakauden syventämisestä. di-gold

P.S.

Mulla on vielä yx hyvä: Mitä kotimaista poliittista peliä pelataan Gaza-möykkäämisellä? (Triviaalivihje: Punavihreiden äänten uusjakoa?)

Luettavaa:

Gazan hallinnoimisesta Hamasin kukistamisen jälkeen keskustellaan kansainvälisesti

Israelin ent.pääministeri varottaa: Israelin tuki vähenee

Gaza: Terroristit mediasodan voittajia

Varokaa ”Pallywoodin” nyyhkyjuttuja, -kauhuvideoita lavastetaan

Islamistiterroristien kaappaama Shani Louk löydetty kuolleena

”Israelin pommien uhri” raaputtaa nenäänsä lakanakääreessään kesken itkijäisten